Сърбия е страната, в която се намират 10% от световните

...
Сърбия е страната, в която се намират 10% от световните
Коментари Харесай

Сърбия се кани да добива един от най-горещите метали. Но среща проблеми по пътя

Сърбия е страната, в която се намират 10% от международните находища на един от най-горещите метали на пазара сега - литият. А рекордното му търсене е подтиквано най-много от производителите на литиево-йонни акумулатори за електрически автомобили.

На фона на подготовката страната да стартира добива на скъпия метал, критици на тези проекти предизвестяват, че това е същинска екологична бомба със закъснител, написа уеб сайтът Emerging Europe.

Жителите на Лозница, намиращ се наоколо до границата с Босна и Херцеговина, се причисляват към екозащитниците, които предизвестяват за съществени рискове, които крие добивът на литий от мина наоколо до града.

Нейната употреба би трябвало да стартира през 2026 година. Междувременно участниците в акцията против добива там показват, че към момента няма задоволително изследвания за евентуалния резултат от работата в мината върху околната среда.

Като част от евентуалните опасности те показват замърсяването на почвата, както и засягането на подземните води към града.

В центъра на диспута е колосът в минната промишленост Rio Tinto. През 2004 година компанията откри нов минерал в почвата в по поречието на сръбската река Ядар, който беше наименуван ядарит. Нещо повече - този детайл съдържа в себе си литий и бор. И двата детайла се употребяват в редица промишлености.

Според изчисленията по поречието на Ядар има 200 милиона тона литиево-борна руда. Това значи, че районът в Западна Сърбия разполага с един от най-големите находища на литий в света.
 Сърбия стопира износа на литий. Иска да стане хъб за произвеждане на акумулатори и електрически автомобили
Сърбия стопира износа на литий. Иска да стане хъб за произвеждане на акумулатори и електрически автомобили

В страната се намират към 10% от международните находища на метала

От Rio Tinto към този момент са на финалната права преди да стартират добива в западната ни съседка, като построяването на мината е планувано за идната година. Още от оповестяването на плана през 2017 година обаче рецензиите към него порастват.

Той стана обект на прицел още веднъж през април 2020 година поради случаи със здравословни проблеми на популацията в район на Папуа Нова Гвинея, живеещо наоколо до изоставена преди 20 години мина на компанията за рандеман на мед и злато.

По думите на Мирослав Миятович, който е президент на организацията Podrinje Anti Corruption Team, най-големият въпрос за плана в Сърбия е в продължение на какъв брой години ще бъде експлоатирана мината. Наличната информация все още е, че тя може да работи 60 години.

" При подобен интервал хвостохранилищата, които ще остави компанията след отделянето на рудата от скалата ще са най-малко 90 тона, минали през тежка химическа обработка ", изяснява той.
 Rio Tinto: 10% от световните ресурси от литий се намират в Сърбия
Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от световните ресурси са в съседка на България

" Ядар " е най-големият план за рандеман на метала в света сега

Другият въпрос, който стои пред плана, е какъв брой тъкмо Сърбия ще завоюва от добива на литий. В западната ни съседка концесионните такси за рандеман са релативно ниски - сред 3 и 9 на 100.

Засега има индикации, че те могат да се покачат, само че към този момент промени в тази посока няма. Също по този начин не е ясно дали следва да бъде подписано ново съглашение с Rio Tinto за мината в Лозница или изискванията ще бъдат уредени съгласно към този момент съществуващи контракти.

През януари президентът Александър Вучич разгласи, че минималната концесионна такса за плана ще бъде 5%, като добави, че добивът на литий ще бъде позволен до момента в който не бъде построен цех за електрически автомобили в страната.

С поддръжката на държавното управление в Белград добивът на литий в страната рано или късно ще стане действителност. За положително или за неприятно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР