Сърбия е новият европейски шампион по волейбол за мъже. “Плавите”

...
Сърбия е новият европейски шампион по волейбол за мъже. “Плавите”
Коментари Харесай

Слободан Ковач изведе Сърбия до златото в Европа, след като пое “плавите” само преди месец

Сърбия е новият европейски първенец по волейбол за мъже. “Плавите” победиха на финала, след обърнаха Словения с 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20) в препълнената Accor Hotels Arena в Париж (Франция) пред 12 654 фенове.

Така 8 години по-късно Сърбия още веднъж сграбчи купата на Стария континент. По пътя съм към златото сърбите завоюваха всичките с 9 мача на Евроволей 2019. Дори и самите играчи още не могат да повярват, че са очаквали подобен триумф, откакто по-рано се провалиха в Лигата на нациите (11-о място) и записаха крах в олимпийската подготовка.

На 11 август в италианския град Бари в решаващия мач Сърбия загуби пагубно от Италия с 0:3 и не се класира за присъединяване на Олимпийските игри в Токио 2020.Само след няколко дни Сръбската федерация по волейбол освободи селекционера Никола Гърбич. При Гърбич “репрезентацията” пропусна Олимпийските игри в Рио 2016.

Новият селекционер на Сърбия стана друга легенда на югославския волейбол - Слободан Ковач. На процедура, напролет той бе главен противник на Туомас Самелвуо за поста селекционер на Русия. В Москва избраха финландския експерт, с който “Сборная” завоюва Лигата на нациите и класира отбора за присъединяване в Токио 2020. На Евроволей 2019 Русия загуби на 1/4-финал от Словения с 1:3 и отпадна от борбата за купата.

Какво направи Ковач, с цел да преобрази отбора на Сърбия?
“Играхме като тим. Това е, което Боба направи с нас. Ние бяхме длъжни да умрем един за различен на игрището - това бе единствения вероятен метод да побеждаваме. Ние това и показахме от първия до последния момент”, съобщи след финала диагоналът Александър Атанасийевич.


Слободан Ковач усъвършенства атмосферата в колектива и понижи напрежението, което играчите усещаха при Никола Гърбич. Единственото, което Бобан промени е двама играчи в главната шестица, което за волейбола си е значително. Гърбич на олимпийската подготовка в Бари употребява блокировача Петър Кързманович и посрещача Марко Ивович, а Ковач на тяхно място на Евро 2019 разчиташе на Марко Подрасчанин и Неманя Петрич.
 Финал на Евроволей 2019: Сърбия - Словения 3:1 @@@
Не е загадка, че Петрич е любим на треньора. Където и Ковач да е работил (Перуджа, Халкбанк, Белогорие), Неманя постоянно е бил там. И всекидневно постоянно е оправдавал доверието, което му се гласоподава. На това Евро 2019 Петрич бе капитан на Сърбия и игра превъзходно вав финалния мач, сподели чудесно посрещани и заби най-трудните и значими топки в офанзива. Точно след офанзива и ас на Петрич пристигна успеха на Сърбия в 4-ия гейм и мача.
 Финал на Евроволей 2019: Сърбия - Словения 3:1 @@@

" Когато жена ми ме помоли да отидем на почивка след завръщането ни от Европейското състезание, очаквайки това да стане по-бързо, в сравнение с се оказа, аз й споделих, че не съм сигурен по кое време ще успеем. Затова когато се върнем в този момент, би трябвало да отидем незабавно. Вярвах в това ", съобщи щастливият Ковач след финала.

Сега Слободан и неговите момчета фактически ги чакат банкет от най-важните хора в Сърбия. Тази вечер в Белград се чака купата на “плавите” да бъде празнувана на най-главните площади в столицата на Западните ни съседи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР