Сърбия е на трето място в Европа и на шесто

...
Сърбия е на трето място в Европа и на шесто
Коментари Харесай

Сръбският вариант за справяне с пандемията и ваксинация

Сърбия е на трето място в Европа и на шесто в света по брой на имунизираните жители на 100 души, твърди вестник " Новости ", като се базира на данни на Оксфордския университет от 23 януари. Преди Сърбия в Европа са единствено Англия и Малта. В страната е позволено използването на имунизацията на Пфайзер/Бионтех, на съветската " Спутник V " и на китайската на Синофарм.

Вестниците демонстрират фотографии на километрични опашки пред Белградския панаир, където има пунктове за имунизиране срещу ковид с китайската ваксина на Синофарм. Сред тях има жители, пристигнали без да получат покана за имунизация и които чакат по няколко часа. По данни на сръбската държавна телевизия до нощес над 200 хиляди жители в Сърбия са се ваксинирали срещу ковид.

Министърът на опазването на здравето Златибор Лончар заяви, че е известно кой е нулевият пациент с новия вид на ковид в Сърбия - 62-годишна жена, пристигнала от Лондон, която евентуално се е заразила в самолета. Контактите й са изолирани, оповестява още " Новости ".

Вестник " Данас " добавя, че по думите на Лончар Сърбия в този момент има разполагаем над половин милион дози ваксина срещу ковид и чака да получи още повече.

" Сърбия е с минимален % инфектирани в района и минимален брой умряли на милион жители/.../ Сърбия е единствената страна в Европа, която сред двете талази на болестта построи две лечебни заведения с над 1500 кревати. Над 30 % от заболелите в Сърбия са били приети в болница ", заяви министърът.

Лидерът на Либералнодемократическата партия Чедомир Йованович наскоро бе изписан от болничното заведение след затруднения от Ковид-19, където бе признат за повторно от юни предходната година в доста тежко положение. Той съобщи за ТВ Пинк, че инфекцията е имала съществени последствия за организма му, написа вестник " Блиц ". Йованович сподели, че макар че е бил доста порядъчен и е спазвал всички ограничения, положението му се е влошило и лекарите са водили 24-часова самоотвержена битка за спасяването му. Министър Лончар, който бе посетител в същото предаване, уточни случая на Йованович като образец за това по какъв начин всичко може да се усложни. Може не просто да прекарвате Ковид, всичко може да отиде в разнообразни направления, предизвести той.

Към 9.45 часа българско време в Сърбия са доказани 383 603 случая на ковид по данни на Университета " Джонс Хопкинс ", умрелите са 3886.

B117 открит и в Сърбия

Президентът Александър Вучич заяви през вчерашния ден по Телевизия Първа, че медиците в Сърбия са разкрили " английския " вариант на ковид (B117 - латинска буква) у жена, пристигнала ден по-рано от Англия.

Вучич сподели, че дамата е влезнала в страната с негативен тест за ковид, само че брачният партньор й имал тежка форма на белодробно инфектиране. Повторният тест посочил, че дамата е притежател на рисковия мутирал вариант на ковид.

 Ваксинираха ръководителя на сръбския парламент и вътрешния министър със Виж още

" Важното е, че открихме това и изолирахме всичките й контакти. Сега можем да кажем, че всичко е спряно ", съобщи Вучич, като добави, че няма аргументи за суматоха.

Частичен локдаун в Сърбия

От 15 януари управляващите продължиха ограничаващите ограничения, наложени за битка с разпространяването на ковид. В мощ в страната остават следните ограничавания:
Ресторанти, питейни заведения, кафенета и други заведения за публично хранене, както и търговски центрове, магазини за облекла и залагания могат да работят ежедневно от 05:00-17:00 часа, само че не и през почивните дни, когато са затворени. Същите правила важат за фризьорските и козметични салони, както и за спортни и развлекателни уреди. Аптеките и бензиностанциите могат да работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Маските за лице са наложителни във всички затворени публични пространства, в публичния превоз и във всички открити пространства, където не може да се обезпечи обществено разграничаване от най-малко 1,5 метра. Забранени са обществени събирания на повече от петима души; изключения се ползват за учебни заведения, работни места, магазини и сходни заведения, където потенциалът ще продължи да бъде стеснен до един човек на четири квадратни метра. Хората би трябвало да работят от у дома, когато е допустимо. Услугите на публичния превоз са лимитирани до 50-процентов потенциал. Поддържат се някои ограничавания за влизане в страната. Повечето гости би трябвало да показват негативен PCR тест, изработен най-малко 48 часа преди идване. Пътуващите от Албания, Босна и Херцеговина, България, Северна Македония и Черна гора, както и задгранични жители, директно преминаващи през Сърбия, товарни превозвачи и екипажи на самолети, са освободени от тази мярка. Властите могат да възстановят, удължат, в допълнение облекчат или по различен метод да променят каквито и да било ограничавания с малко до никакво предупреждение според от интензивността на болестта през идващите седмици. Местните управляващи са оправомощени да вкарват по-строги ограничения в границите на своите юрисдикции, в случай че равнищата на заразяване го постановат.
 Погребаха сръбския патриарх, умрял от COVID-19, малкия екран предава онлайн (снимки) Виж още

Ще купува ли Европа сръбска ваксина " Спутник V "

Сърбия и Русия към този момент стартираха формалните договаряния за произвеждане на съветската ваксина против ковид Спутник V в Сърбия.

" Благодарение на президента Вучич съветската страна незабавно отговори на нашата молба съветската ваксина Спутник V да се създава в Сърбия. От най-високо ниво в съветското държавно управление бе подредено да се откри метод за започване на произвеждане на тази ваксина в Сърбия във допустимо най-кратки периоди. " Това съобщи на 21 януари сръбският министър за нововъведения и софтуерно развиване и началник на междуправителствения комитет за съдействие с Русия Ненад Попович при посещаване на съветската фармацевтична компания " Генериум ", която създава имунизацията Спутник.

Попович, като означи, че формалните договаряния към този момент са стартирали.

Директорът на " Генериум " Даниил Талянски удостовери готовността на съветската страна за трансфер на технологията и помощ в образованието на сръбски експерти за произвеждане на съветската ваксина в Сърбия.

" Няма потребност да повтаряме какво значение ще има за нас производството на съветската ваксина в Сърбия. Първо, за здравето и живота на жителите, а след това и за вероятните вероятности за разпространяване на тази ваксина на Балканите и в Югоизточна Европа ", сподели Попович.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР