Сърбия би трябвало да въведе санкции срещу Русия, смята специалният

...
Сърбия би трябвало да въведе санкции срещу Русия, смята специалният
Коментари Харесай

Великобритания: Сърбия трябва да наложи санкции на Русия

Сърбия би трябвало да вкара наказания против Русия, счита специфичният делегат на английския министър председател за Западните Балкани Стюарт Пийч, заяви Танюг. 

Въпреки че публично желае участие в Европейския съюз, Сърбия отхвърля да вкара наказания против Москва поради съветската инвазия в Украйна.

Англия приканва Сърбия да вкара наказания против Русия, защото тя е последната страна от Западните Балкани, която не го е направила, и да проверява вероятните нередности на изборите, извършени през декември, с цел да отбрани честността  на изборния развой, съобщи Пийч през организация Хина по време на визитата си  в Загреб. 

През декември в Сърбия се състояха парламентарни и локални избори, чиито резултати опозицията оспорва.

Пийч изрази безспорна поддръжка за нормализирането на връзките сред Белград и Прищина.

Нормализирането сред Белград и Прищина ще бъде от изгода за всички жители на двете страни, както и за по-широкия район, сподели Пийч, представен от Българска телеграфна агенция.

Белград не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната си област Косово. Двете страни водят разговор за нормализиране на връзките си с посредничеството на Европейски Съюз.

Британският делегат повтори, че е угрижен за обстановката в Босна и Херцеговина и акцентира, че босненската Република Сръбска не може да бъде самостоятелна страна.

Лондон осъжда тези закани и декларира, че Република Сръбска е законен индивид в границите на Босна и Херцеговина, само че не може да бъде самостоятелна страна, каквато желае да я направи нейният президент Милорад Додик. Ние продължаваме да поддържаме Дейтънското съглашение, сподели Пийч.

Дейтънското спокойно съглашение постави завършек на войната в Босна през 1995 година. То раздели Босна на две полуавтономни елементи – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР