Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение

...
Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение
Коментари Харесай

Сърбия, Албания и Северна Македония може да бойкотират срещата ЕС-Западни Балкани

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение на следващия ден за присъединяване си в идната тази седмица среща на върха ЕС-Западни Балкани, сподели през днешния ден сръбският президент Александър Вучич, който организира по-рано видеоразговор с министър председателите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски, заяви Танюг.

В Инстаграм Вучич написа, че тримата са се разбрали, откакто се съветват с държавните управления си, на следващия ден да оповестят дали ще участват на срещата в Брюксел.

В момента се организират съвещания на президента на Сърбия Александър Вучич с членове на държавното управление и най-близки сътрудници по отношение на решението дали страната ще взе участие в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел.

Вучич и министър председателят на Албания Еди Рама желаят да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители преглеждат опцията да не пътуват в Брюксел, недоволни от това по какъв начин са третирани от Европейски Съюз, отбелязва Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

Окончателното решение ще бъде обявено на следващия ден.

Сръбският президент беседва през днешния ден по телефона с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, на който е споделил, че на следващия ден по обед ще бъде оповестено общото решение на трите страни за възможното им присъединяване в срещата.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел е изразил удовлетворение от напредъка, сбъднат в разговора сред Белград и Прищина на срещата на основните договарящи и специфичния делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак, които одобриха пътна карта за използване на съглашението за енергетиката.

Сръбският президент е декларирал, че Сърбия е привързана към разговора като единствен метод за решение на отворените въпроси и постигането на резистентен контракт в интерес на ежедневния живот на сърбите и албанците, както и към мира и стабилността в района.

" Заедно се борим за ясна вероятност на Западните Балкани, за още по-силно съдействие и по-добро свързване ", уточни в Инстаграм Вучич.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски пък написа във Facebook:

" Разговаряхме за националните позиции на всяка от страните, районните вероятности и динамичността на процеса на европейска интеграция. Договорихме се след спомагателни вътрешни съвещания на следващия ден сутринта да вземем дефинитивно решение за нашето присъединяване в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР