... Сърбите се биеха отчаяно. Както се вижда от писмо

...
... Сърбите се биеха отчаяно. Както се вижда от писмо
Коментари Харесай

Трижди предадена от Европа

... Сърбите се биеха обезверено. Както се вижда от писмо от флорентинците, написано след борбата при Косово до Твърко от Босна, 12 знатни мъже се заклеха да пробият шатрата на Мурад, а един от тях, Милош Обилич, „ заби меч в гърлото и кръста “ на сарацина. Така турският султан Мурад падна на Косово поле.

Младият му правоприемник Баязид съумява да скрие гибелта на татко си от армията и, възползвайки се от численото предимство на турците, разрушава сръбската войска. Раненият княз Лазар е хванат от Баязид и още същата вечер е екзекутиран... Но точно тогава, на 15 юни 1389 година, откакто влязоха в борбата на Косово поле с надминаващ зложелател, сърбите покриха Европа със себе си, давайки й отдих, който става решителен в битката против турското настъпление.

Тогава Европа остави сръбския княз лице в лице с османските турци, които към този момент са завладяли София. Така, откупила се от турците с Балканите, в продължение на четири века и половина, Европа богатееше на стопанска система и просвета, с цел да може по-късно да тика превъзходството си в носа на сърбите, които получиха независимост от турците едвам през 1830 година от ръцете на Русия

Това първо изменничество на Европа обаче не беше последното.

Още в най-новата история хитлеристка Германия афишира война – не на цяла Югославия, а съответно на сърбите. И до април 1941 година Сърбия престана да съществува и нейните територии бяха разграничени между тях от Италия, Германия и България. Косово и Метохия са окупирани от Италия и присъединени към фашистка Албания. Тогава албанските националисти избиха хиляди сърби и черногорци. Около 200 хиляди сърби напущат тези земи, а от 70 до 100 хиляди албанци се преселват в домовете им.

Възкръснала в края на Втората международна война с помощта на Съюз на съветските социалистически републики, Югославия се трансформира в една от най-бързо разрастващите се стопански системи в света. До 80-те години растежът й е бил приблизително 5% годишно. През всичките тези години сърбите остават гръбнакът на югославската страна, а Косово поле е знак на героизма и славата на сърбите.

След войната във връзка с икономическото развиване Косово отстъпва на другите райони на Югославия, само че заради дотациите от центъра стандартът на живот тук е доста по-висок от този в прилежаща Албания. В същото време албанците живеят тук обособено и заради по-високата раждаемост и откровеното принуждение изтласкват коренното население.

Още през 1960 година съотношението албанци и сърби в провинцията е 9 към 1; районът живееше с тил към Сърбия, извърнат към Албания. И Европа мълчеше, когато косоварите се събраха във въоръжена тайфа (Армията за избавление на Косово), в която се струпаха и муджахидини избягали от Афганистан, Алжир, Чечения, Египет, Саудитска Арабия и Судан.

На 22 септември 1991 година косовските албанци афишират самостоятелност, която сърбите, по мнението на НАТО, са длъжни да признаят. Те не го признаха. Тогава на територията на Косово се появи втората по величина в Европа (след Рамщайн в Германия) американска военна база Camp Bondsteel с повърхност от съвсем 4 квадратни километра.

И към този момент не еничарите на Мурад на Косово поле, а Съединени американски щати и 14 европейски страни, членки на НАТО, за 78 дни, от 24 март до 10 юни 1999 година, унищожиха от въздуха Югославия, която още веднъж застана на Косово поле. Без глоба на Организация на обединените нации и затова в несъгласие с интернационалното право, 1230 изтребители-бомбардировачи, ракетни катери и подводници хвърлиха 14 000 бомби и 3000 крилати ракети върху градовете на Югославия . Организация на обединените нации посредством своя общоприет секретар Кофи Анан в действителност поддържа дейностите на НАТО, като разгласи целесъобразността на потреблението на мощ за определяне на мир.

Насилието против сърбите постоянно е устройвало Европа. Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава да отнесе декларацията за самостоятелност на Косово до Международния съд и на 22 юли 2010 година с 10 гласа „ за “ и 4 „ срещу “ разгласи, че „ приемането на декларацията за самостоятелност от 17 февруари 2008 година не е нарушило общото интернационално право, защото интернационалното право не съдържа възбрана за оповестяване на самостоятелност “.

Подкрепяйки албанските терористи, които завзеха територията на Косово, Европа за следващ път съобщи сърбите. И макар че през днешния ден единствено 89 страни от 193 членки на Организация на обединените нации признават независимостта на Косово, под наблюдението на НАТО, косоварите дефинитивно прочистват от сърбите северните региони на Косово - Звечан, Лепосавич и Зубин Поток.

На 26 май, когато косовските специфични елементи, от които всички етнически сърби бяха разкарани, разпръснаха стачкуващите, протестиращи против албанските кметове, „ определени “ на псевдоизбори с мизерната изборна интензивност от 3,5%. Тези избори бяха пренебрегнати от съвсем всички поданици на Северно Косово.

Затова се появиха първите барикади, към които полетяха свето-шумови гранати. Полицейска кола беше опожарена и няколко командоси бяха ранени. Към 29 май конфликтът в Звечан излезе отвън надзор. Сръбският президент Александър Вучич приближи армията до границата с Косово, само че не повече.

Европа на НАТО предизвикателно се втурна да " предотвратява насилието ". Посланикът на Съединени американски щати Джеф Ховениър написа в Туитър, че Съединените щати осъждат продължаващите дейности на косовските управляващи за достъп до общински здания в Северно Косово.

„ Очакваме новоизбраните кметове на общини и общински събрания да играят техническа, а не политическа роля “, лъжливо изрече посланикът. Той обаче незабавно беше опроверган от ръководителя на косовския парламент Глаук Конюфка, който сподели, че не посланикът, а " конституцията " дефинира ролята на кметовете.

Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция и Италия осъдиха „ решението за принудително влизане в общински здания в Северно Косово “ и приканиха косовските управляващи да изтеглят войските и да понижат напрежението в Звечан. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи Прищина повече да не подхваща едностранни и дестабилизиращи стъпки.

Реши ли Брюксел най-малко един път да отбрани сърбите? Изобщо не. По искане на Обединения щаб на НАТО в Неапол, турски батальон командоси към 65-та механизирана пехотна бригада ще бъде изпратен на 5 юни в базата „ Султан Мурад “ в Косово на Косово поле...

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш лее крокодилски сълзи от подиума: „ Светът не е в положение да отбрани цивилните, защото броят на хората, участващи в спорове, и техните филантропични последствия се усили фрапантно през последната година. “ Организация на обединените нации пресмята, че предходната година броят на смъртните случаи на цивилни се е нараснал с 53 % спрямо миналата година. „ Дойде време да осъществим обещанието си да ги защитим.

Времето за отбрана на сърбите обаче пристигна (и отмина) доста, доста по-рано, в сравнение с някой видя...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР