Сърбин ли е нашият Нобелов лауреат? е заглавието на материал,

...
Сърбин ли е нашият Нобелов лауреат? е заглавието на материал,
Коментари Харесай

Дали нобелистът Хандке може формално да донесе наградата на Сърбия?

„ Сърбин ли е нашият Нобелов лауреат? ” е заглавието на материал, оповестен от австрийския интернет-сайт „ ое24 ”, който стана изключително спорен и засягащ спорното минало на наградения тази година с нобел за литература австрийски публицист Петер Хандке.
В материала се цитира следствие на платформата „ The Intercept ”, съгласно което през 1999 година във Виена Петер Хандке е получил сръбски паспорт. По силата на настоящото законодателство, той автоматизирано губи австрийското си поданство.
" Белград може да се радва, а Австрия да има един Нобелов лауреат по-малко. Според следствието, известният публицист е получил сръбския си паспорт на 15 юни 1999 година в сръбското посолство във Виена. Управляващият тогава режим на Милошевич очевидно е оценил създателя с неговите просръбски мнения по време на 78-дневните бомбардировки на НАТО.
От Министерството на вътрешните работи по случая е изпратено следното пояснение: „ Всеки, който непринудено придобие непознато поданство, губи своето австрийско поданство. За да не изгуби австрийското си поданство, жителят би трябвало да получи документално позволение, преди да е придобил непознатото поданство. “
Дали Хандке е кандидатствал авансово за такова позволение следва да бъде конкретизирано, само че вероятността за това е доста дребна.
Според почитан чиновник, казусът доста припомня на този с Анди Голдбергер. Скиорът получи сръбско поданство, само че бързо промени мнението си.
Министерството на вътрешните работи ще проверява случая на Петер Хандке. Според „ The Intercept ”, представени от БГНЕС, югославският му паспорт е открит напълно инцидентно в австрийската национална библиотека. На една „ незабележима ” страница са открити няколко дребни фотоси, сред които две от югославския паспорт на фамозния публицист и притежател на Нобеловата премия за литература.
С приемането на паспорта Хандке не е желал да изпрати особено политическо обръщение, споделя негов дълготраен другар. Той си е поръчал документа само за да заплаща по-малко за нощувки в сръбските хотели ", се споделя още в материала за писателя. 
Огласяването на решението Нобеловата премия за литература да бъде връчена на Петър Хандке провокира голям брой реакции и рецензии. Опонентите подсетиха откритата поддръжка на писателя за някогашният сръбски водач Слободан Милошевич. Според Хандке, босненските мюсюлмани са инсценирали геноцида в Сребреница през 1995 година, с цел да очернят сърбите.
Поради радикални идеологически възгледи и дясна ангажираност на австрийския публицист Питър Хенке е подадена петиция за отдръпване на решението му да бъде връчена Нобелова премия за литература за 2019 година
Критика беше отправена от американския ПЕН център, от политически водачи в Косово, от представители на „ Сдружение на жертвите и очевидците на геноцида в Босна и Херцеговина ” и други.
През 90-те години Хандке се изяви като бранител на сърбите по време на кървавото раздробяване на някогашна Югославия, като даже ги съпоставя с евреите при нацистите, забележка, която по-късно отдръпна.
Неговият пътепис от 1996 година „ Пътешествие към реките: Справедливост за Сърбия “ провокира бурни негодувания и през 1999 година той върна влиятелната гербанска литературна премия Бюхнер в символ на митинг против бомбардировките на НАТО в Белград.
През 2015 година Хандке беше награден с купата „ Почетен жител на Белград “, а през 2012 година стана задграничен член на Сръбската академия на науките и изкуствата.
Посланикът на Косово в Организация на обединените нации напомни един от цитатите на Хандке: „ Понякога бих желал да бъда сръбски православен духовник, който се бори за Косово “. Тя означи, че в свят, цялостен с блестящи писатели, Нобеловият комитет реши да възнагради агитатор на етническа ненавист и принуждение. Самият Хандке обаче неведнъж се опитваше да редуцира натиска върху него и да обясни по-ясно позициите си - да вземем за пример тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР