Сарафово отбеляза 100 години от създаването си. Кметът Димитър Николов

...
Сарафово отбеляза 100 години от създаването си. Кметът Димитър Николов
Коментари Харесай

Сарафово отбеляза 100 години от създаването си

Сарафово означи 100 години от основаването си. Кметът Димитър Николов и регионалният шеф Стойко Танков откриха паметна плоча в чест на инж. Стоимен Сарафов, който изиграва доста значима роля за основаването на подобаващи условия за живот на пристигналите бежанци от Беломорска Тракия – това е инж. Стоимен Сарафов.

Инж. Сарафов е персона с забавна орис. Роден е в Кюстендил през 1856 година, само че от дребен остава сирак. В учебно заведение обаче неговите качества по математика са видяни и оценени. Тогавашното министерство на просвещението го изпраща да учи архитектура в Белгия. Работи на разнообразни държавни позиции, като с помощта на него са осъществени значими за страната ни планове.

През 1926 година инж. Стоимен Сарафов оглавява новосъздадената „ Дирекция на бежанците “. Нейният предмет на активност е оземляване на всяко бежанско семейство, снабдяване на аграрни инвентар, семена и добитък, изграждане на жилища, възстановяване на пътища и водопроводи.

Той влага целия си опит и възторг, с цел да получат пристигналите на това място фамилии подобаващи условия за живот. Инж. Сарафов влага и персонални средства за създаване на къщи за бежанците от Тракия. Благодарение на неговата работа е обезпечено водоснабдяване, издигнато е и учебно заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР