Сара и Соня слизат на централната гара в Берлин, изненадани,

...
Сара и Соня слизат на централната гара в Берлин, изненадани,
Коментари Харесай

Нови маршрути, стари вагони: Ще наберат ли скорост нощните влакове в Европа

Сара и Соня слизат на централната гара в Берлин, сюрпризирани, както че се усещат толкоз отпочинали, откакто са спали в най-новия нощен трен в Европа, по този начин и по тази причина, че са закъснели с повече от час, споделя Reuters.

" Когато видиш леглата, те не наподобяват като най-удобните ", споделя Сара, студентка по акушерство от Белгия. Но откакто стягат раниците си след пътуването от Брюксел, двете с приятелката ѝ се усещат подготвени за уикенд, изпълнен с приятни страсти и разглеждане на забележителности.

Те пътуват с European Sleeper - холандско-белгийски стартъп, чието стартиране на пазара през май е част от ренесанса на нощното пътешестване с трен на Стария континент. Компанията твърди, че има търсене на такива услуги, които оферират опция на самолетите с по-ниски излъчвания за пътуващите, преценяват се с климата, и в същото време връщат част от романтиката на по-стара и по-бавна форма на пътешестване за запалянковците.

Но възраждането на този вид транспорт е изправено пред доста трудности - от обезпечаването на финансиране и облаги в изискванията на жестока конкуренция от страна на нискотарифните самолетни компании до обезпечаването на надеждни услуги в пренаселената и остаряваща железопътна мрежа на Европа.

Влакът на Сара и Соня е образец за това. Компанията European Sleeper декларира, че дълго време е преговаряла с националните железопътни оператори, с цел да реализира единодушие по разписанията за своята услуга от Брюксел до Берлин.

" Това е прекомерно бюрократично и комплицирано ", споделя Крис Енгелсман, съосновател на European Sleeper, пред осведомителната организация.

Компанията също по този начин прекарва година и половина в търсене на спални вагони втора ръка в Европа, които да наеме. В последна сметка ремонтираните кушети в белезникаво и избледняло алено транспортират повече от 20 000 души през първия летен сезон на European Sleeper, като в рискови случаи техническите неизправности в последния миг принуждават компанията да трансферира някои пасажери за други дни или да анулира билетите им.

" Основната инвестиция, която търсим сега, е в преносимия състав, тъй като той е извънредно значима част от целия бизнес ", споделя Енгелсман.

Компанията се надява да набере 40-60 млн. евро финансиране, с цел да закупи лични вагони, което е 10 пъти повече от сумата, която е събрала до момента от вложители и посредством групово финансиране.

Други сходни оператори, като австрийската OBB, са подкрепени с държавни средства. Компанията уголемява мрежата си Nightjet, която предходната година транспортира 1,5 млн. пасажери, като спалните вагони постоянно са резервирани седмици авансово. От декември операторът започва два нови маршрута, свързващи Берлин с Париж и Брюксел.

OBB влага 720 млн. евро за 33 нощни влака от последващо потомство, създадени взаимно със Siemens Mobility.

" Има все по-голямо търсене ", споделя Алберто Мацола, изпълнителен шеф на лобистката организация CER, представляваща европейските железопътни компании. " Но главното предизвикателство е бизнес проектът. "

Предизвикателства

Годините на спад в мрежата от нощни влакове в Европа съответстват с възхода на нискотарифните самолетни компании. Към днешна дата нощният трен от Берлин до Цюрих коства към 160 евро и лишава повече от 12 часа, до момента в който полет на easyJet сред двата града е доста по-бърз, даже да се вземе поради времето, прекарвано по самите летища, и коства по-малко от половината.

Изчисленията на норвежкото държавно управление акцентират предизвикването, обвързвано с рентабилността. Миналата година то попарва очакванията за нов маршрут от Осло до Копенхаген, като съобщи, че ще би трябвало да харчи до 4 млн. $ годишно за дотации, с цел да предлага билети на цена, която пасажерите са подготвени да платят, напомня осведомителната организация.

" Не е елементарно, а и задачата ни не е да станем богати ", споделя Енгелсман от European Sleeper.

Въпреки това компанията му възнамерява да се разшири, като стартира с дълго отлаганото удължение на линията си до Прага от март 2024 година Тя също по този начин възнамерява да открие маршрут от Амстердам до Барселона.

Поддръжниците на нощните влакове упорстват за повече държавна помощ, с цел да се конкурират с нискобюджетните самолетни компании, като да вземем за пример освобождение от налог добавена стойност за трансграничните направления и по-ниски такси за достъп до релсите.

През септември Франция декларира, че ще търси поддръжка за минимална цена на полетите в Европейския съюз, с цел да се опита да понижи приноса на самолетните компании за изменението на климата, което също би могло да помогне на железопътната промишленост.

Освен натиска за понижаване на разноските, операторите на нощни влакове би трябвало да се ориентират в остаряващата европейска мрежа с несъответстващи системи за габарити и разнообразни езици.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР