Сара Брийдловър започва своя живот като една от най-бедните жителки

...
Сара Брийдловър започва своя живот като една от най-бедните жителки
Коментари Харесай

Сара Брийдловър – първата афроамериканка, която стана милионер

Сара Брийдловър стартира своя живот като една от най-бедните жителки на Съединени американски щати. Не се е надявала, че един ден ще бъде милионерка, а и по-сериозният взор показвал, че в този миг афроамериканците били третирани като хора втора и от време на време трета ръка. В този неприятен свят е мъчно да мечтаеш и Сара не се надявала на нищо. Брийдловър се ражда в Луизиана с някогашни плебеи за родители през далечната 1867 година и тъй като животът не е добър с никого, тя остава сирак на 7-годишна възраст.

Заедно със сестра си стартират да работят и да обезпечават най-малко прехраната си. Нейната по-голяма сестра се омъжва, само че за жал избира принудител за брачен партньор и това кара двете сестри да се разделят вечно. Сара се омъжва на 14-годишна възраст, а на 17 години към този момент има дете. Самотната майка взема решение да смени адресната регистрация и се мести в Сейнт Луис и дружно с щерка си стартират да работят крепко, с цел да получат правото да се считат за междинна класа на афроамериканците. Въпросната класа изисква работа и заплащане на всички сметки.

Сара работила денонощно, с цел да може да изпрати детето си в учебно заведение и не отказвала нито една специалност от чистачка до слугиня. Животът не бил толкоз добър към нея, а щом стресът се натрупал, самотната майка към този момент осъзнавала, че нещо би трябвало да се промени. Години по-късно в изявление пред Ню Йорк Таймс, Сара ще признае, че е седяла пред легена с прането, обгърната в сапунени мехури и мислела какво ще прави, когато остарее и гърбът я боли. Покрай напрежението и неналичието на естествени условия за живот, Брийдловър почнала да заплаща още по-тежка цена. Това довело до косопад. Проблемът е, че никой не желал да има плешива слугиня, по тази причина Сара почнала да търси решение на казуса и попаднала на Ани Търнбо Малоун и нейното „ Велико знамение за напредък на косата “.

 The_Childrens_Museum_of_Indianapolis_-_Madame_C.J._Walkers_Wonderful_Hair_Grower

Снимка: By The Children’s Museum of Indianapolis, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14524728

Вместо да стои пред легена, дамата почнала да обикаля и да предлага продукта от врата на врата, демонстрирайки резултата върху личния си скалп. В следствие се преместила в Денвър, Колорадо и се оженияла за Чалрз Джоузев Уолкър, рекламист на въпросния артикул. Докато работила в Денвър, Сара не пропуснала опцията да създава и свои артикули, които пък довели до основаването на нейна напълно усъвършенствана серия артикули за коса. Дамата изобретила серия за коса, която комбинирала всичко належащо във време, в което липсвали всевъзможни козметични артикули по тематиката. Сара Джей Уолкър се трансформирала в пионера на този пазар и предлага решение за всяка коса. Освен от врата на врата, Сара потърсила и божествената помощ на някои църковни водачи, които пък извикали мирянките, с цел да им бъде показана продуктовата гама и сами да тестват продуктите.

След това пристигнали и фризьорите, а когато показали предпочитание да закупят по-големи количества, Сара ги превръщала в търговски сътрудници, които също да продават козметичната серия. Жената изграждала сериозна мрежа от търговски представители и в един миг просто спряла да пътува. Вместо това почнала да употребява пощата, а нейната щерка се оправяла с всички доклади и писане на адреси. В историята на Съединени американски щати остава първата афроамериканка, която подарява толкоз огромна сума. Изстрадалата жена не приключвала с това и постоянно империята ѝ била раздавана. Всяка година плащала по 10 000 $, с цел да разреши на студенти от южните щати да посещават лицей.

Дарила и 5000 $, с които да поддържа конференцията, която се опитвала да спре обществения линч като наказване. През 1919 година умира от хиперактивност на 51 години, само че пък всички нейни близки споделят, че е постигнала всичко, което е поискала. Това е историята на детето родено в семейство на някогашни плебеи, историята на сиракът, самотната майка, слугинята и пътя към една от най-богатите американки. Нейният образец потвърждава, че оправданията са комфортен метод да се самозалъгваме и да не реализираме това, за което мечтаем.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР