Сара ад Диб, Асошиейтед пресГрупировката Хамас, която управлява ивицата Газа

...
Сара ад Диб, Асошиейтед пресГрупировката Хамас, която управлява ивицата Газа
Коментари Харесай

Какво е Хамас? Групировката, управляваща ивицата Газа, е водила няколко войни срещу Израел

Сара пъкъл Диб, Асошиейтед прес

Групировката " Хамас ", която ръководи линията Газа от 2007 година, предприе офанзива против Израел през уикенда, като умъртви стотици хора и взе доста пленници. Безпрецедентното нахлуване през границата, с изпращане на бойци към пограничните обитаеми места и военни обекти, шокира Израел и съдружниците му, и повдигна въпроси за опциите и тактиката на групировката.

Групировката " Хамас " е учредена през 1987 година от шейх Ахмед Ясин, живеещ в Газа палестински емигрант, по време на първата Интифада (палестинското въстание, бел. ред.), която беше белязана от всеобщи митинги против израелската окупация.

" Хамас " е абревиатура на Ислямско придвижване за опозиция и самопризнание за корените на групировката и първичните ѝ връзки с едно от най-известните сунитски придвижвания в света - " Мюсюлмански братя ", учредено в Египет през 20-години на предишния век.

Групировката се зарича да унищожи Израел и пое отговорността за доста самоубийствени атентати и други смъртоносни офанзиви против израелски цивилни и бойци.

Американският държавен департамент разгласи групировката " Хамас " за терористична организация през 1997 година Европейският съюз и други западни страни също я считат за терористична организация.

" Хамас " завоюва парламентарните избори в Палестина през 2006 година, а през 2007 година принудително пое контрола над линията Газа от интернационално приетата палестинска самостоятелна власт. Последната, доминирана от съперничещото на " Хамас " придвижвания ФАТАХ, ръководи полуавтономния и окупиран от Израел Западен бряг.

Израел отговори на завземането на властта от " Хамас " с обсада на Газа, като ограничи придвижването на хора и артикули към и от територията - мярка, която съгласно Еврейската страна е нужна, с цел да се попречи на групировката да създава оръжия. Блокадата унищожи стопанската система на Газа, а палестинците упрекват Израел в групово наказване.

През годините " Хамас " получаваше поддръжка от мюсюлмански страни, като Катар и Турция. Наскоро групировката се ориентира по-близо до Иран и неговите съдружници.

Основателят и нравствен лидер на " Хамас " шейх Ясин, който бе неподвижен и използваше инвалидна количка, прекара години в израелски затвори и управлява основаването на военното крило на " Хамас ", което извърши първия си гибелен атентат през 1993 година

През годините израелските сили вземаха на прицел водачите на " Хамас ", като убиха Ясин през 2004 година

Скоро по-късно Халед Машал, живеещ в заточение член на " Хамас ", който оцеля при осъществен по-рано израелски опит за бъде погубен, стана лидер на групировката.

Живеещият в Газа Яхия Синуар и живеещият в заточение Исмаил Хания са актуалните водачи на " Хамас ". Те преориентираха управлението на групировката към Иран и неговите съдружници, в това число ливанската " Хизбула " Оттогава доста от водачите на " Хамас " се реалокираха да живеят в Бейрут.

Групировката " Хамас " постоянно е възприемала насилието като средство за избавление на окупираните палестински територии и приканва за унищожаването на Израел.

" Хамас " прави самоубийствени атентати и през годините изстреля десетки хиляди все по-мощни ракети от Газа против Израел. Групировката също по този начин сътвори мрежа от тунели от Газа към Египет за контрабанда на оръжие, както и тунели за изненадващи офанзиви против Израел.

През последните години " Хамас " наподобява е по-фокусирана върху ръководството на Газа, в сравнение с върху офанзивите против Израел.

Пак през последните години Израел подписа съглашения за помиряване с арабски страни, без да се постанова да прави отстъпки по спора си с палестинците. Наскоро Съединени американски щати се опитваха да посредничат за съглашение сред Израел и Саудитска Арабия, която е районен противник на подкрепящия " Хамас " Иран.

Междувременно новото крайнодясно държавно управление на Израел работи за закрепване на еврейските селища на Западния бряг, макар противодействието на палестинците.

Лидерите на " Хамас " споделят, че израелските репресии против палестински бойци на Западния бряг и продължаващото създаване на еврейски селища, които интернационалната общественост счита за противозаконни, както и задържането на хиляди палестинци в израелски затвори и продължаващата обсада на Газа, са подтикнали групировката да нападна Израел.

Лидерите на групировката настояват, че стотици от нейните 40 000 бойци са взели присъединяване в нападението. Израел твърди, че групировката разполага с близо 30 000 бойци и боеприпас от ракети, в това число някои с обхват на деяние от близо 250 км, както и с ударни дронове. (БТА)

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР