Сър Стърлинг Мос, британската легенда на Формула 1, считан за

...
Сър Стърлинг Мос, британската легенда на Формула 1, считан за
Коментари Харесай

На 90-годишна възраст почина легендата на Формула 1 Сър Стърлинг Мос

Сър Стърлинг Мос, английската легенда на Формула 1, считан за един от най-великите водачи в конкуренцията без международна купа, е умрял на 90-годишна възраст след дълго боледуване, заяви брачната половинка му. „ Той умря както живя, изглеждайки прелестен “, съобщи жена му Сузи за Daily Mail.

Съотборник в Мерцедес на петкратния международен първенец Хуан Мануел Фанджо, британецът завоюва 16 Гран При-та през 50-те и началото на 60-те години на предишния век, когато борбата в спорта бе най-ожесточена. Четирикратен вицешампион и трети на три пъти в генералното класиране, нито един различен водач в историята не е печелил толкоз надпревари и в последна сметка не е триумфирал с купата от Формула 1. Мос бе и първият британец, който печели домашното си съревнование, надигравайки Фанджо на Ейтрий през 1955, и се трансформира в въплъщение на скоростта. Шофьорите, които карала с превишена скорост, били запитвани от полицията: „ За кого се мислите? Стърлинг Мос? “. Мос един път разкрил, че получил същия въпрос от служител на реда. Но поради проявата си на великодушие, Мос можеше да бъде първият международен първенец на Англия през 1958 вместо Майк Хоутърн. Тогава той губи купата с една точка, откакто желае от стюардите да възстановят дисквалифицирания му съотечественик на Гран При на Португалия.

„ Чувствах, че е неправилно да и дадох своите доказателства от името на Майк, като споделих, че той по никакъв метод не трябва да бъде дисквалифициран. Те му върнаха отнетите точки, а това ми коства купата в онази година “, Мос, който печели тогава четири надпревари за сметка на едно-единствено от Хоутърн, споделя в изявление за Ройтерс през 2009. Мос по този начин и не се приближи повече до мечтаната купа, само че не съжаляваше. „ Аз съм в извънредната позиция на хора, които споделят „ Той трябваше да завоюва, само че не го направи “. Най-важното за мен постоянно е било уважението на другите водачи “, споделя той по време на 80-ия си рожден ден.

Британецът завърши професионалната си кариера с случай на Гудууд през 1962, който го оставя в безсъзнание за месец и сковава за половин година. В дома си той има окачени две гуми с надписи „ Спа 1960 “ и „ Гудууд “ 1962. „ Мисля, че се отхвърлих прекомерно рано. Имах желание да продължа още, имах намерение да се състезавам до 50 и повече. Бях в отлична форма, в пика на кариерата си и означаваше, че би трябвало да работя, с цел да се прехранвам. Това беше шокиращо до известна степен “, разкри още той в изявлението преди 11 години. Получил званието „ сър “ през 2000 година за заслуги към автомобилните спортове, роденият в Лондон наследник на ортодонт се отдръпва от всички форми на автомобилните спортове едвам през 2011, когато бил на 81-годишна възраст.

Той трябваше да се състезава във възобновеното си 1961 Порше РС61 в съревнование на легендите на Льо Ман оня юни, като кара и Оска (1 500 конски сили) на исторически надпревари. По негово мнение, Гран При на Монако през 1961 е неговото най-велико съревнование в кариерата във Формула 1, само че Миле Милия през 1955 е било непомалко паметно. Той покрил последния стадий, към 83 благи от Кремона до Бреша, със междинна скорост от 165.1 км/ч от старта. В своя пик, Мос взел участие в до 54 надпревари на година – спрямо 21 от календара на Ф1 през 2018 – както и в проби. „ Всичко, което трябваше да направя, беше да дойде, да тествам болида, да карам и след това можех да си вървя. Да отида и да се занимавам с девойки или каквото и да е…беше превъзходен живот “.

Мос се разболя в Сингапур в края на 2016 и прекара 134 дни в болница, борейки се с зараза на гърдите. Преди това той оцеля след триетажно рухване в асансьорна шахта в дома си в Лондон през март 2010, счупвайки и двата си глезена и четири кости на стъпалата. През януари 2018 той се отдръпна напълно от обществени изяви, с цел да прекара повече време със фамилията си. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР