Съпругата на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса Гергана е била сервитьорка в

...
Съпругата на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса Гергана е била сервитьорка в
Коментари Харесай

Съпругата на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса Гергана е била сервитьорка в частния му клуб

Съпругата на убития Мартин Божанов-Нотариуса Гергана е била сервитьорка в частния му клуб SS преди да стане проверяващ служител на реда в ГДБОП. Освен това тя е влезнала в дирекцията на антимафиотите по невиждана процедура – външен конкурс за назначение.

Това съобщи в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " някогашният вътрешен министър Бойко Рашков. Той добави, че не знае различен случай, в който ГДБОП да е набирала чиновници по този метод. Принципът е, че там се взимат хора от други дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Назначение и уволняване

В четвъртък от Министерство на вътрешните работи пуснаха заповедта за предопределение на Божанова. Тя е подписана от Рашков. От министерството обаче пропуснаха да кажат, че отново той я уволнява, написа Mediapool.

Конкурсът за назначение е извършен надалеч преди този момент, разяснява Рашков. Според него това се е случило по времето, когато вътрешен министър е бил Христо Терзийски, сега народен представител от ГЕРБ.

" Изтича състезанието, има няколко души, които са издържали. В листата е и Гергана Божанова, която е външен претендент, в смисъл не е била чиновник на Министерство на вътрешните работи. А ГДБОП няма нито един, доколкото ми е известно, външен конкурс, всички са от служби на Министерство на вътрешните работи, тъй като най-малко малко би трябвало да схващат от полицейска работа. А тя е била сервитьорка в клуба SS на своя брачен партньор. Очевидно неслучайно е разгласен този конкурс доста преди аз да стана министър, тъй като моята информация е, че сред Божанов и тогавашния шеф на ГДБОП (Любомир Янев б.р.) е имало много здрава връзка ", съобщи Рашков.

Той добави, че е бил задължен да подпише заповедта за назначение. Рашков сподели още, че към оня миг не е имал разбиране кой е Нотариуса, само че чиновниците на ГДБОП са били наясно.

Малко по-късно обаче Божанова е освободена, защото след наложителното изследване за надеждност не ѝ е публикуван допуск до класифицирана информация. Предложението е на Калин Стоянов, по това време началник на ГДБОП, а сега – министър. Заповедта за освобождението ѝ е подписана от Рашков. Божанова апелира и печели делото на две инстанции. Така и не се връща в Министерство на вътрешните работи, тъй като към този момент е в майчинство.

Малко преди освобождението ѝ от ГДБОП е излъчено следствието на организацията " Антикорупционен фонд ", в което Божанов е осветлен като лобист в правосъдната власт. Преди то да бъде снимано Рашков е имал срещи с Ивайла Бакалова, която му споделя за въздействието на Нотариуса и групата и към него.

Тайна е

Министерство на вътрешните работи твърди, че не може да каже дали Нотариуса е бил конфиденциален помощник. Причината съгласно силовото министерство е, че законът им забранявал, тъй като това било загадка, а издаването ѝ би било закононарушение.

За вероятно съдействие на убития Божанов със службите се приказва от месеци. Наскоро някогашният основен прокурор Иван Гешев разгласи, че Божанов е бил конфиденциален помощник на Трето РПУ в столицата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР