Съпругата на френския президент Еманюел Макрон - Брижит Макрон, вече

...
Съпругата на френския президент Еманюел Макрон - Брижит Макрон, вече
Коментари Харесай

Брижит Макрон с официална роля, но без възнаграждение

Съпругата на френския президент Еманюел Макрон - Брижит Макрон, към този момент има публична роля, предоставена ѝ от Елисейския замък. Тя е открита в Хартата за прозрачността за статута на брачната половинка на президента, съобщи Франс прес. Документът е оповестен на уеб страницата на френското президентство.

Брижит Макрон - новата първа дама на Франция (СНИМКИ)

Ролята на Брижит Макрон е представителна, тя няма да получава заплащане и няма да има специфичен бюджет. " Не става дума за юридически статут, а единствено за ангажимент, който е годен единствено за Брижит Макрон и единствено за мандата на Еманюел Макрон ", посочи за Франс прес, представител от обкръжението на първата дама.
 Еманюел Макрон Брижит Макрон БГНЕС
За първи път в историята на Петата република документ дефинира черно на бяло ролята на брачния сътрудник на президента. Досега тази роля постоянно е била неофициална и неведнъж неразбираема и непрозрачна.

С приемането на хартата се извършва частично обещанието на Макрон да постави завършек на " френското двуличие ", като даде юридически статут на колегата на президента.

Брижит Макрон: Ако не бях избрала Еманюел, щях да пропилея живота си (СНИМКИ)

Макрон се отхвърли да формулира ролята на първата дама посредством закон или декрет, откакто 316 000 души подписаха петиция против даването на какъвто и да е формален статут на госпожа Макрон.
 Еманюел Макрон Брижит Макрон БГНЕС
В новия документ не се употребява формулировката " първа дама ". Описват се публичната роля и задачите на партньорката на президента, измежду които са да съставлява Франция паралелно с президента, да дава отговор на въпроси на французи, получени по пощата или по телефона, да поддържа организирането на благотворителни, културни и обществени прояви.

Мелания, Брижит, Десислава, Емине – първите дами в Брюксел (СНИМКИ)

" Президентът на Републиката ще може също така да разпорежда на брачната половинка си специфични задачи за размисъл и отправяне на оферти и тези задачи ще бъдат направени публично притежание посредством уеб страницата на президентството ", се споделя в текста на хартата.

За първи път в уеб страницата на Елисейския замък е оповестен график на уговорките и пътуванията на госпожа Макрон. Тя ще има двама съветници и секретариат, само че няма да разполага със средства за представителни цели, нито със личен бюджет, се споделя в хартата.

Мелания Тръмп и Брижит Макрон - две дами в Париж (СНИМКИ)

Критиците на концепцията за формален статут на първата дама се притесняваха, че той може да бъде придружен от обособен бюджет в миг, когато Франция редуцира разноските в държавната администрация.

В изявление за сп. " Ел " Брижит Макрон сподели предходната седмица, че би желала да играе социална роля, само че това да става изцяло транспарантно. По тематиката Петиция против статута " първа дама " във Франция Елисейският замък се отхвърли от концепцията за " статут на Първата дама "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР