Съпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от

...
Съпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от
Коментари Харесай

Днес Почитаме Св. Нил Постник, Който Е Изкопал Пещера С Голи Ръце!

Съпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от женските монастири в Египет, а преподобният Нил със сина им Теодул се поселил във пещера на Синайската планина, която сами с ръцете си изкопали. Тя била жилище на преп. Нил четиридесет години. С пост, молитва и писания светецът добивал високо духовно съвършенство. При него почнали да идват хора със всякакво звание и от всякакво съсловие - от императора до земеделеца, и всеки намирал съвет и успокоение от светеца.

В своето усамотение преподобният Нил писал доста. Известни са неговите послания, измежду които и гневни изобличения на император Аркадий, изпратил св. Йоан Златоуст на изгнание. Достоен възпитаник на Златоуста, преп. Нил оставил и съвършени по форма, надълбоко православни и осъществяване с откровено възприятие и ясна мисъл аскетически творения.

В пустинята преподобният Нил претърпял доста неволи. Сарацините завладели сина му Теодул и намислили да го дадат жертва на езическите богове. По молитвите на светеца Господ избавил Теодул и преподобният го намерил у Емеския свещеник, който изкупил младежа от варварите. Този свещеник ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където дружно се подвизавали до гибелта на преподобния Нил. Св. Нил умрял в мир към 450 година.

2. Св. Йоан Милостиви, партиарх Александрийски
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР