Съпротивата в Украйна има своите силни гласове. Един от тях

...
Съпротивата в Украйна има своите силни гласове. Един от тях
Коментари Харесай

Руслана пред БНТ: Сърцата на всички украинци туптят в един ритъм

Съпротивата в Украйна има своите мощни гласове. Един от тях е певицата Руслана - победителката от Евровизия 2004 и политически деятел - участник в митингите на Майдана, а след това и народен представител. За силата да твориш даже тогава, когато към теб падат бомби и за смелостта да останеш там, където животът ти е в заплаха - вижте част от изявлението, което Руслана даде особено за Българска национална телевизия.

А цялото - гледайте тази неделя в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ". С Руслана беседва Джанан Дурал.

Тези фрагменти са снимани преди дни. Украйна е подложена на ежедневни удари. И до момента в който над 2 млн. души потърсиха избавление отвън страната, хора като Руслана отхвърлят да си тръгнат. Тя остана и всекидневно споделя какво се случва в родината ѝ. Да се свържем беше мъчно - и тя, като доста други, е принудена да се укрива, постоянно тук-там без ток и интернет.

" Не, не ни е боязън. Ние сме мощни. Вярвайте ми - нашите бойци, нашата войска, украинците, всички сме едно. Сърцата на всички ни туптят в един темп. Ние сме едно цяло, тук няма " аз ", има единствено " ние ". Но се нуждаем от помощта ви. Не можем повече да стоим и да гледаме какво се случва в Украйна ", сподели Руслана.

За нея най-голямата опасност е това, че сега светът не знае какво се случва в украинските атомни електроцентрали.

" Най-големият проблем и най-голямата заплаха остават " Чернобил " и " Запорожие ". Ситуацията е ужасна, тъй като приключване на радиация може да докара до " Чернобил 2 ". Руските войски сега са окупирали двете централи, а ние нямаме никаква връзка с хората там. Не можем да им се обадим, не знаем какво тъкмо се случва там. Аз самата насочих няколко молби към МААЕ да образуват в радиус от 30 км там зона, неразрешена за достъп. А също по този начин - да се затвори въздушното ни пространство ", сподели Руслана.

Да е гласът на съпротивата не е нещо ново за украинската звезда. През 2014 година прекара седмици на Майдана. И знае, че това има своята цена.

" Аз съм измежду хората, които постоянно са били съперници на Путин и измежду тези, които са си навлекли гнева му. Да си известна персона, която си разрешава намерено да го подлага на критика посредством медиите. Няма никакво значение къде се намирам, тъй като в никакъв случай не съм в сигурност. Но не мисля за това. Никога не мисля за това. Много повече се тормозя за хората, които са изложени на заплаха. Които нямат какво да ядат, нямат къде да спят. Нямат нищо. Знаете ли какъв брой доста фамилии не знаят по какъв начин са околните им и дали са живи. Вече няма ток, нямаме акумулатори на телефоните си, един по един хората изчезват. Това са нещата, за които мисля. Не за себе си ", добавя тя.

И даже в този момент, когато страната ѝ е подложена на военна атака, Руслана избира да прави това, което умее най-добре - да пее. Песента си " Жива съм " посвещава на всички, които отхвърлят да се предадат.

" Дали си артист, музикант, боксьор или футболист - сега това няма никакво значение, в случай че си украинец. Ако си украинец - значи се бориш. Бориш се за страната ни. Сега всички сме бойци, които се борят за мир. Правим всичко по силите си да сложим завършек на тази война. Загубихме доста време, прекарахме доста безсънни нощи, само че сме подготвени на всичко, подготвени сме да дадем и живота си, с цел да спрем тази ужасна война ", сподели още Руслана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР