Съпротива в Косово срещу натиска на САЩ за създаването на

...
Съпротива в Косово срещу натиска на САЩ за създаването на
Коментари Харесай

Косово не иска Асоциация на общините на етническите сърби

Съпротива в Косово против натиска на Съединени американски щати за основаването на Асоциация на общините на етническите сърби. Според Прищина, по този метод ще се обособи по този начин наречената „ страна в страната “. Представители на Вашингтон организираха диспути с разнообразни обществени групи в опит да предадат своята експертиза по въпроса.

" Ние не поддържаме съглашения, които са в прорез с конституцията на Косово или такива, които ще застрашат суверенитета на страната, нейната самостоятелност, мултиетническия й темперамент или пък демократичните институции. Строго отхвърляме сходства на Република сръбска или Босна и Херцеговина. Очакваме Косово да извърши отговорностите си и настояваме държавното управление да показа своя идея за Асоциацията ", сподели Джефри Овение, дипломат на Съединени американски щати в Косово.

Най-голямо е неодобрението измежду албанците.

" Ние сме срещу Асоциацията на общините на етническите сърби. Не сме срещу самите сърби или пък интернационалната общественост, само че такава асоциация ще спре развиването на Косово ", съобщи Руди Бериша.

Според премиера Албин Курти сходна Асоциация ще заплаши суверенитета на страната, до момента в който Съединени американски щати упорстват, че задължението би трябвало да бъде изпълнено в най-кратък период. Около стотина поддръжници на Курти, стачкуваха против основаването на асоциацията. Демонстрациите бяха мирни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР