Съпредседателят на Продължаваме промяната постави под въпрос дали спадът в

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната постави под въпрос дали спадът в
Коментари Харесай

Асен Василев отдаде спада на цената на бензина на световна тенденция, не на служебния кабинет

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " сложи под въпрос дали спадът в цените на бензина в България се дължи на работата на служебното държавно управление, както се похвали президента Румен Радев в събота.

" Много се веселя, че бензинът на колонките пада - до каква степен това се дължи на кабинета? Според мен се дължи главно на обстоятелството, че сега на интернационалните пазари цената на петрола падна до равнищата преди войната в Украйна - до равнищата, които бяха през януари. Резонно е, въпреки и с леко забавяне, да паднат цените и на бензиноколонките за българските жители, " уточни той пред NOVA.

Според президента до този процес се е стигнало, с помощта на извършени диалози на кабинета с представители на " Лукойл Нефтохим ". Бившият министър на финансите обаче не е на това мнение:

" " Лукойл " работи по този въпрос от предишното лято, когато вкарахме проверки в компанията. Тази година за първи път заплатиха налози и се отхвърли от 350 милиона насъбрани данъчни загуби от предходни години, с цел да го създадат, " разяснява обстановката Василев.

Той добави, че компанията има рафинерии в няколко страни от Европейския съюз - България, Румъния, Италия и Холандия: " Ние имахме диалози с тях, че цената не едро, която дават, би трябвало да е най-евтина на тези пазари. Българските цени за крайните консуматори постоянно са били едни от най-ниските в Европейския съюз през целия този интервал. Ако има някакви нарушавания, би трябвало Комисия за защита на конкуренцията да ги проверява, само че ние детайлно следяхме това да не се случва. "

Асен Василев отговори и на обвиняванията на политическите съперници на " Продължаваме промяната ", които настояват, че действителната цена на горивата би трябвало да е 2,70 лева и че те биха могли да го реализиран. Според тях по веригата се губи един лев на литър гориво:

" Ако не открият някъде петролни кладенци в България, не виждам по какъв начин ще създадат бензина 2,70 лв.. За въпросното левче - в случай че мислите, че в Унгария се краде едно левче, в Италия се краде едно левче, в Румъния се краде 1 левче... Защото там са другите рафинерии и те оферират на същите цени, употребявайки съветски нефт. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук. "

Съпредседателят на Политическа партия разяснява и настояването на " Лукой " за анулация на възбраната за износа на горива, създадени от съветски петрол:

" Много е значимо да се каже, че това е Европейски решение за налагане на наказания на съветския петрол. България, Чехия и Хърватия се преборихме да имаме изключение от това решение, което работи за националния пазар, тъй че българските горива да останат евтини и да си употребяваме съветски петрол. Изключение за експорт към трети страни Европейски Съюз в никакъв случай няма да контракти, " безапелационен бе той.

Василев отхвърли да се разпознава в думите на Радев, че " има политици, които са подготвени да жертват стопанската система и благосъстоянието на хората в името на идеология ":

" По-скоро различавам служебния кабинет, тъй като видяхме, че се отхвърли от едни контрактувани доставки на газ, без да има опция. Ако имаше опция и тя беше по-евтина, несъмнено, че би трябвало да се откажат. Но да изпуснеш питомното и да тръгнеш да гониш дивото е изцяло безотговорна позиция при започване на отоплителния сезон. "

Той бе безапелационен, че слотове се намират: " Ние го направихме за две седмици, когато трябваше двата танкери да дойдат. Ако се работи интензивно с Гърция и Турция, нямаше да има проблеми. Даже гръцкият външен министър и Мицотакис обявиха, че предпочитано за България ще се дават слотове, с цел да можем да получим цялостните доставки. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР