Съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков призова настоящия състав на

...
Съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков призова настоящия състав на
Коментари Харесай

United Group изригна срещу Кирил Петков заради Булсатком

Съпредседателят на „ Продължаваме Промяната ” Кирил Петков прикани сегашния състав на самостоятелната по закон Комисия за защита на конкуренцията да не взема решение за придобиването на „ Булсатком ” от United Group. 

Изявлението на Петков беше направено часове след обява в онлайн изданието „ Медиапул ”, съгласно която през днешния ден регулаторът ще утвърди договорката.

Призивът идва и седмица след станалата обществено притежание среща сред него и предприемача Спас Русев, който стои зад „ Булсатком ”.

„ Ако това е правилно, че на следващия ден (днес - б.р.) Комисия за защита на конкуренцията ще утвърди договорката сред United Group и „ Булсатком ” – това доста ни тормози. Ако в действителност вземе решение без никакъв коментар... ”. На въпрос дали той желае Комисия за защита на конкуренцията да се стимулира, или да не вземе решение, Петков съобщи: „ Когато се знае, че регулаторите би трябвало да бъдат заменени и когато знаем, че става дума за допиране на хиляди български жители и цените на тяхната телевизия… ”.

Запитан за какво повдигат казуса с управлението на Комисията в този момент, в случай че управлението ѝ е с изминал от дълго време мандат, съпредседателят на Политическа партия уточни:

„ Точно по този начин - не би трябвало да чакаме нито ден повече ”. 

След думите на Петков United Group излезе с позиция:

„ Шокирани сме от изказването, направено от господин Кирил Петков, по отношение на проблема „ Булсатком ”. По-рано през днешния ден господин Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията във връзка тази договорка. Това е

неприемлива интервенция от страна на политик в работата на самостоятелен административен орган.

Съгласно българското законодателство Комисия за защита на конкуренцията е изцяло самостоятелна от държавното управление. Тя ползва конкурентното право и не се управлява от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на проблема „ Булсатком ” продължава и решението към момента не е признато и оповестено.

Г-н Петков разяснява евентуалното бъдещо решение, учредено на клюки и догатки, популяризирани в медиите. По този метод господин Петков се пробва да повлияе на бъдещото решение на самостоятелния регулатор.

Това държание нарушава българското законодателство и законодателството на Европейски Съюз.

В Европейски Съюз Европейската комисия постоянно се е противопоставяла на всякакво политическо въздействие при разглеждането на сливания и придобивания. Вярваме, че Комисия за защита на конкуренцията ще следва същия метод. Вярваме в независимостта на българските институции и в тяхната дарба да се опълчват на явната интервенция на политически водачи. ”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР