Съпредседателят на Продължаваме промяната и бивш премиер Кирил Петков поиска

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната и бивш премиер Кирил Петков поиска
Коментари Харесай

"Независимо за кой мандат": Петков покани Борисов на преговори в парламента

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков изиска лидерски договаряния с Бойко Борисов. Неговото предпочитание е те да са в Народното събрание и да бъдат предавани, съобщи Петков пред " Дарик ". Според него те са значими поради политики, по които с ГЕРБ може да се работи дружно. Въпреки това акцентира, че " Продължаваме промяната " няма да поддържа партията на Борисов при опита за реализация на първия мандат за сформиране на държавно управление.

" Всеки водач има отговорността да поведе договаряния за политики. Би било доста свястно за ГЕРБ при диалози за първия, втория или третия мандат Бойко Борисов да влезе в Народното събрание. При изискване, че тези договаряния са транспарантни, предавани от камери, ще приказваме с него. Трябва да можем да приказваме за политиките, които би трябвало дружно да проведем, макар всички разлики ", съобщи Петков.

При такива договаряния в границите на първия мандат Петков сподели, че ще заяви на ГЕРБ за кои цели може да разчита на " Продължаваме промяната ".

" Знаете ли какъв разкош щеше да е за мен като министър председател, в случай че знаех по кои политики биха ме подкрепили ГЕРБ при започване на мандата ми? Готови сме в този момент да им дадем тази изясненост ", сподели Петков.

След оповестяването на изборните резултати Борисов прикани партийните водачи да се оттеглен, въпреки единствено няколко дни преди този момент да бе изискал точно те поемат отговорността и да вземат участие в държавно управление. Той провежда контактна група от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която да договаря от името на партията. На поканата се отзоваха Движение за права и свободи и " Български напредък ", а в течение на процеса Плевнелиев заяви, че диалозите не са за държавно управление и не съставлява никоя политическа мощ.

Борисов към този момент не се отзова на покана от Петков за договаряния в Народното събрание в проблематичната обстановка с избора на ръководител на Народното събрание. Петков искаше да дебатира с него и в хода на предизборната акция, само че тогава Борисов отхвърли поканата, защото Петков и Асен Василев поръчали противозаконния му арест. В рамките на акцията водачите на " Продължаваме промяната " призоваваха Борисов да се отдръпна, по опция в чужбина. Той пък ги упрекна за финансовото положение на страната, само че в това време на няколко пъти им оферираше взаимното ѝ ръководство.

Днес Петков съобщи, че в случай че " Продължаваме промяната " получи втория мандат за държавно управление, ще стартира обществени диалози за политики с партиите. Призова обаче да не се избързва и първо да се види какъв е проектът на ГЕРБ за държавно управление. В хода на процедурата преди връчването на първия мандат президентът Румен Радев предложения " Продължаваме промяната " на съвещания в понеделник (31 октомври). Петков съобщи, че партията ще отиде с открит коз при него.

" Ще се опитваме да връщаме тематиката за бюджета, той би трябвало да бъде вкаран преди края на ноември, ще върнем полемиката по какъв начин може този парламент и служебното държавно управление да работят дружно идващия месец, очаквайте в понеделник да върнем полемиката за бюджета и шестнайсетте политики ", сподели Петков.

Възможни са служебни ръководители на проблематичните комисии

Той разяснява и проблема с отсрочения избор на трима ръководители на непрекъснати комисии. Прогнозира, че най-вероятно за спортната комисия ще бъде назначен длъжностен ръководител. Тя бе препоръчана на " Продължаваме промяната " след отвод за петте пожелани от групировката. След реализирано единодушие, на идващия ден Движение за права и свободи се е отметнала. Това стана мотив Радостин Василев да съобщи, че е имало позвъняване от президентството, а президентът Румен Радев да отвърне, че това са евтини интриги.

За комисията по земеделие Петков съобщи, че на среща на парламентарната група във вторник ще се реши дали да бъде повдигнат различен претендент вместо Иван Христанов, който не бе подсилен от ГЕРБ и Движение за права и свободи и кандидатурата му бе гласувана настрана от тази на членовете на комисията. Петков позволи да бъде назначен длъжностен ръководител и на тази комисия.

" Казаха ни, че комисията за земеделие е наша, да сложим който желаеме. Слагаме индивида, който спря отровните зеленчуци и плодове от Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и споделят " предложете всеки различен, с изключение на него ". Разбирам от ден на ден, че огромна част от политическите фигури в този парламент имат доста зависимостти, които не им разрешават да вършат тези свободни решения ", добави още Петков, представен от

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР