Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков описа в

...
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков описа в
Коментари Харесай

Петков пред „ДЕР ЩАНДАРТ“: За тангото в нашия случай са нужни трима

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков разказа в публикация пред австрийския ежедневник „ Дер Щандарт “ за какво Виена би трябвало да премисли ветото си за присъединение на България и Румъния в Шенгенското пространство. Преводът на публикацията е на.

Ветото на Австрия забавя присъединението на България и Румъния към Шенген. Шенгенското съглашение урежда, наред с другото, свободното придвижване на хора без надзор по вътрешните граници.

Средностатистическият европейски гласоподавател всеки ден се сблъсква с разнообразни стопански и политически рецесии – от инфлацията на питателните артикули до войните в Украйна и Близкия изток и миграционните талази.

Това непрекъснато положение на боязън от бъдещето сътвори плодородна почва за възхода на националистически, десни и леви екстремистки партии в цяла Европа. Тези партии разчитат на страха и омразата, оферират неверни решения и основават чувство за липса на опция. Идеите им единствено ще задълбочат проблемите, които претендират да вземат решение.

Ярък образец за този проблем са дебатите за включването на България и Румъния в Шенгенското пространство.

След встъпването в служба на новото държавно управление България реализира забележителен прогрес в битката с корупцията. Парламентът в София одобри най-строгия антикорупционен закон от 10 години насам, вкара механизъм за следствие на основния прокурор и даже отвори българската конституция за промени, които да доведат до правосъдна промяна. Очаква се Нидерландия (другата страна членка на Европейски Съюз, която към този момент не позволява България и Румъния в Шенген – б.р.) да отдръпна ветото си заради този прогрес.

Ситуацията в Австрия обаче е друга. Популистката изразителност, че разширението на Шенген е еднакво на напор от мигранти, е лишена от всякаква основа, само че постоянно се популяризира в националистическите среди.

Само два %

Какви са същинските обстоятелства въздействието на разширението на Шенген върху миграцията? Към днешна дата единствено 2% от мигрантите в Австрия идват от България и Румъния. По-голямата част от потоците от хора към Европа идват по западния и централния маршрут, както и през Западните Балкани. На границата сред България и Турция се падат единствено 2% от незаконните пресичания. Затова и България и Румъния не способстват значително за казуса с миграцията в Австрия.

Освен това сега повече от 1500 чиновници охраняват вътрешната граница сред България и Румъния, защото и двете страни не са част от Шенгенското пространство.

След присъединението на София и Букурещ тези запаси могат да бъдат трансферирани към външната граница на Европейски Съюз с Турция, с цел да се увеличи сигурността.

България даже е подготвена да подпише съглашение с Австрия за допускане на австрийската полиция на външната граница. Това също свидетелства за същинско водачество и метод към решаването на проблемите.

Шенген не се отнася единствено до миграцията; той има и доста влияние върху всекидневието на австрийците. Голяма част от пшеницата, олиото, плодовете и зеленчуците на австрийския пазар идват от Турция, България и Румъния.

Сега камионите, пренасящи тези артикули, чакат по четири дни на „ Дунав мост “ сред България и Румъния, тъй като двете страни не са част от Шенген. Това води и до спомагателни логистични разноски, а тях ги заплащат австрийските консуматори. Най-голямото терзание на средностатистическото австрийско семейство са цените на храните и инфлацията. Включването на България и Румъния в Шенгенското пространство е най-лесният метод за директно влияние върху цените на храните и инфлацията в Австрия.

Чували ли сте в миналото националист да акцентира този стопански мотив? Едва ли, тъй като те избират да играят със страховете на хората, вместо да оферират решения.

Руският газ

Друга сериозна тематика за Австрия са източниците и цените на природния газ. Съществува забележителен риск съветският газ да не доближава до страната през Украйна през идната година. Две вероятни други възможности за доставка идват непосредствено от България и Румъния.

България може да доставя газ на Австрия посредством газопровода „ Турски поток “, а Румъния може да обезпечи газ от своите черноморски запаси. В година, в която Австрия се нуждае най-вече от приятелите си, тя би трябвало да реши дали да ги отблъсне с подправена националистическа изразителност, или да работи дружно с тях, с цел да обезпечи различни доставки на газ на допустимо най-ниска цена. Нека да преосмислим позицията за Шенген от тази позиция!

Ако приказваме за стопанска система, австрийските компании са втори по вложения в България и трети в Румъния. Дружествата биха желали двете страни да се причислят към Шенген допустимо най-скоро, тъй като другояче сами поемат по-високите логистични разноски.

Предимства за Австрия

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство би довело до понижаване на миграционните потоци, обособяване на обилни запаси на вътрешната полиция за външните граници, опция за австрийско наблюдаване на границите. Това би бил сполучлив модел за смяна на Шенген и справяне с небългарските и нерумънските миграционни потоци. Освен това ще има по-ниски цени на храните, по-голяма енергийна сигурност във времена на геополитически опасности и по-добра доходност за австрийските компании вложители.

Защо австрийското държавно управление не се съгласява изцяло с тази тактика, макар че тези причини са неоспорими?

Отговорът се крие в страха от националистическо-популистката изразителност, която се стреми да завоюва известност с евтини, учредени на страха претекстове.

Истинското водачество се демонстрира, когато правиш това, което е вярно за страната ти, и го съобщаваш на хората. Само тогава може да се противодейства на националистическата изразителност и да се реализира политическо водачество в интерес на гласоподавателите.

България и Румъния са подготвени да оказват помощ на Австрия да вземе вярното решение. Но в този случай са нужни трима, с цел да танцуват танго!
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР