Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил

...
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил
Коментари Харесай

Петков отговори на Борисов: Няма да се наведем! Готови сме за избори 2 в 1

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ и някогашен министър председател Кирил Петков съобщи, че няма да клекне и да се наведе на ултиматума, насочен тази заран от водача на ГЕРБ Бойко Борисов - или Министерство на външните работи, или избори 2 в 1. Пред публицисти в коридорите на Партийния дом Петков съобщи, че не се тормози от нови избори 2 в 1 и ПП-ДБ са подготвени за тях.

Кирил Петков недоумява още за какво би трябвало да се чертаят нови червени линии, защото разговорът би трябвало да се води не през медиите, а сред водачите в некоалицията.

Според Петков заканите за избори 2 в 1 през лятото дружно с европейските избори, е липса на държавническо държание и някакъв вид нарцисизъм. " От нашата позиция този вид червени линии няма да проработят, ние в никакъв случай не сме се навеждали, в случай че някой ни заплашва с нещо. Цяла България разчита на разговор. Никога няма да се съгласим с нещо, тъй като просто някой ни кара да създадем нещо ", акцентира той.

По думите му няма и смисъл някой да заплашва ПП-ДБ с предварителни избори, те не се плашат и са подготвени за нови предварителни такива дружно с европейските. Петков прикани за обикновено мислене и естествен разговор, само че не през медиите. ПП-ДБ в никакъв случай не се опасяват от условия и закани за нови избори, даде да се разбере Петков.

Кирил Петков изясни още, че когато става въпрос за договарянията за ротацията, ПП-ДБ дават опцията на ГЕРБ да имат най-високия пост в страната - премиерският. Премиерът дава отговор за всички министерства, всички министри са под негова отговорност, а в последно време се приказва за премиера като дребна позиция. Премиерският пост е най-голямата позиция освен вътре в страната, само че и на открито, разяснява той. ГЕРБ получават в ротацията както сме дали обещание - най-високия пост в страната, сподели съпредседателят на ПП-ДБ.

Кирил Петков добави, че с цел да има баланс в ротацията и в некоалицията, би трябвало да има и втори поръчител, втори глас към външния свят - министърът на външните работи. ГЕРБ постоянно цитират програмата, само че в декларацията на Мария Габриел и Николай Денков се споделя огледална ротация, посочи той.

" Каква е логиката, тъй като аз не виждам никаква логичност да се появи нов човек в кабинета? Имаме работещ екип - Мария Габриел и акад. Денков, които досега работят в синхрон. Защо би трябвало да се вкарва още един човек, неосведомен с тяхната стратегия и работа, макар че министър председателят е Мария Габриел ", запита Петков. ПП-ДБ оферират Мария Габриел да вземе най-високия пост в страната и това е безусловно задоволително, безапелационен бе Кирил Петков.

В началото ПП-ДБ виждали министъра на външните работи като специалист, само че след това видели, че има доста огромна непосредственост с ГЕРБ. Реално Министерство на вътрешните работи шефът напълно е министър на ГЕРБ, уточни Кирил Петков. За него държавното управление сработило като екип и не би трябвало да се върша каквито и да било промени. Защо би трябвало да се чертаят червени линии, запита Кирил Петков.

Той добави, че с цел да може държавното управление да работи и отсега нататък, би трябвало да има баланс, който да работи дружно. Дори да нямаме глас или изход към Европа, това прави асиметрията в кабинета неустойчива, посочи Петков.

 

" Когато става дума за договарянията, желая да очертая какво се случи. Ние даваме опцията на ГЕРБ да имат най-високия пост в страната. Премиерът дава отговор за всички министри. Това е най-голямата позиция в страната. Премиерът се среща с другите министър председатели на Европейския съвет и взимат най-важните страни ", сподели той.

" Излазът на България към Европа и към целия свят идва от премиера. За да има баланс, би трябвало да има и втори глас, втори поръчител и това е министърът на външните работи. Декларацията споделя, че ротацията е огледална ", добави Петков.

" Кажете каква е логиката да има нов човек, да се появи нов човек. Имаме работещ екип Денков-Габриел. Защо би трябвало да се вкарва още един човек, неосведомен с тяхната работа, макар че съглашението е Денков-Габриел. Предлагаме Мария Габриел да вземе поста министър председател. Проблемът е, че за ГЕРБ това не е задоволително ", упорства съпредседателят на Политическа партия - Демократична България.

Той дефинира дейностите на Борисов като егоистични. " Този вид червени линии няма да проработят. Ние в никакъв случай не сме се навеждали. Цяла България разчита на този разговор ", изтърси той.

" Единствените, от които чуваме избори, са ГЕРБ. В началото виждахме министъра на вътрешните работи като специалист, само че в следствие той се оказа непосредствен до ГЕРБ ", добави Петков.

" Призоваваме за продължение на този разговор. Няма да се навеждаме. За всички други министерства, предишният път сработи. Как сработи? Денков и Габриел седнаха и избраха всички министри ", продължи  съпредседателят на Политическа партия - Демократична България.

" В Столичния общински съвет се образува едно болшинство сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Нека си го кажем ясно - когато сглобят това болшинство, би трябвало да носят отговорността. Стоим зад нашия кмет ", изясни Петков, макар че трите партии общо имат 26 общински съветници в СОС, а за болшинство им трябват 31.

 

Те би трябвало да кажат: „ Ние си ставаме болшинство, комисиите ще си ги движим напред и ще нападаме кмета, тъй като още не можем да приемем, че сме изгубили София “. Разбираме, няма проблем, съобщи Петков.

Но дано да си го кажем ясно - когато ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ сглобят това болшинство, би трябвало да носят и отговорността за дейностите на СОС, разяснява Петков. По думите му няма нещо ужасно, нещо необикновено. Съпредседателят на Политическа партия сподели, че имат вяра на кмета Терзиев и стоят зад него. Ще му е извънредно мъчно в СОС, когато има болшинство против него, само че подобен е животът, сподели още Петков. Той добави, че такива са резултатите на изборите.

На въпрос, обвързван с оспорването на локалните избори в София, Петков разяснява, че всички са видели, че разликата в броя на гласовете в първите инспекции не е огромна и е в двете направления. Ние сме " за " цялостна инспекция. Ние сме безусловно сигурни, тъй като знаем по какъв начин сме работили, че този кмет беше определен законно и той би трябвало да ръководи, съобщи Петков.

За страдание, когато слагаме целите на жителите, няма задоволително поддръжка в Общинския съвет три месеца. Аз не мога да схвана за какво това се случваше, в този момент разбрах – те просто са се договаряли " да се сглобят " дружно, разяснява Петков. Ние си носим отговорността за кмета, те ще би трябвало да си носят отговорността за Общинския съвет, обикновено, добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР