Съпредседателят на коалиционния партньор на ГЕРБ Обединени патриоти Валери Симеонов

...
Съпредседателят на коалиционния партньор на ГЕРБ Обединени патриоти Валери Симеонов
Коментари Харесай

Валери Симеонов за ниската партийна субсидия: Борисов искаше да остави БСП без средства

Съпредседателят на съдружния сътрудник на ГЕРБ " Обединени патриоти " Валери Симеонов съобщи пред " Нова телевизия ", че с партийна дотация от 1 лев министър председателят Бойко Борисов желал да остави Българска социалистическа партия без средства. По думите му предлагането партиите да получават дарения от предприемачи било в изгода единствено на ръководещата политическа мощ.

След кавги и невиждано отменяне на всички оферти за размера на партийната дотация за следващата година, предходната седмица ГЕРБ се опълчи на Движение за права и свободи и одобри предлагането на Българска социалистическа партия държавната партийна дотация да стане 8 лв. на глас. В законодателството остана и опцията партиите да бъдат финансирани от бизнеса.

Първоначално Министерският съвет оферираше дотацията за 2020 година да остане 1 лев на глас. В деня на гласуването на партийната дотация в коридорите на Народното събрание импровизирано се заприказва, че депутатите на Бойко Борисов са склонни да създадат трик с кворума, с цел да се одобри предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. на глас. След това обаче Движение за права и свободи обществено разгласи, че има скрита сделка сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия и не бе признато нито едно от предложенията.

В последвалите разисквания финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че " Обединените патриоти " са настояли да се поддържа предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. на глас - мнение, което ГЕРБ уважавала. Така с процедурни хватки бе признато партийната дотация за 2020 година да е 8 лв. на глас. " За " бяха 183 депутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и " Воля ", които поддържаха на второ четене съответния текст в Закона за държавния бюджет за 2020 година

" Г-н Борисов по този метод искаше да остави огромния си конкурент Българска социалистическа партия без средства. Тъй като е известно, че ръководещата партия постоянно ще има средства от дарения ", сподели Валери Симеонов.

По думите му, в случай че няма държавно субсидиране, а има отворено финансиране от компании и физически лица, опозиционните партии сигурно ще имат съществени проблеми.

" Кажете коя ще е тази компания, кой ще е този вманиачен шеф на компания, който ще даде пари на някоя опозиционна партия? Ще има ли подобен, който ще желае да ликвидира компанията си, да не бъде позволен повече до социална поръчка или до конкурс? Трябва да кажем ясно на хората, че финансиране посредством дарения от компании и физически лица е допустимо единствено за ръководещата партия. Всички други партии ще бъдат оставени на издихания ", добави Симеонов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР