Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов е изпратил официално писмо

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов е изпратил официално писмо
Коментари Харесай

Христо Иванов иска Горанов да накара НАП да покаже ревизиите на "Лукойл"

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов е изпратил публично писмо до финансовия министър Владислав Горанов, в което упорства Горанов да разпореди на Национална агенция за приходите да покаже резултатите от проверките на компанията " Лукойл ", правени през последните години. Писмото е оповестено и във фейсбук страницата на Иванов.

ЕТО КАКВО ПИШЕ ТОЙ:

Днес изпратих следното писмо:

ДО
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н министър,

В продължение на години се натрупат подозрения дали страната събира всичките си вземания от вноса, производството и търговията с горива. Това включва голям брой въпроси дали законодателството и работата на контролните органи в тази област пазят публичния интерес и честната конкуренция или обслужват привилегировани оператори, в това число като част от корупционни схеми.

Тези въпроси засягат доста институции и доста стопански субекти, само че евентуално най-важният им детайл е третирането на “Лукойл ” от подчинената Ви Национална агенция за приходите. Конкретно, подозренията се отнасят за над един милиард лв. икономисан налог корпоративно облагане, посредством потреблението на така наречен трансферно ценообразуване.

Ето за какво, ние си поставихме за цел да изясним какви са констатациите на Национална агенция за приходите по този въпрос и със заявление с вх. № 01-00-5/04.06.18 година поискахме от Национална агенция за приходите достъп до социална информация за:

ревизионни актове на Национална агенция за приходите, издадени на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД, с № Р-29-1300396-РО-001/02.12.16 година и № Р-29002915004912-РО-001/06.06.17 г.;
ревизионни актове на Национална агенция за приходите през интервала 2006-2011 година, включително по отношение на проверки по член 110 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, издадени на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД.

С решение № РЦУ-76/15.06.18 година Национална агенция за приходите ни отхвърли достъп до социална информация и по двете точки от заявката на осн. член 37 алинея 1 т. 1 и т. 3 вр. член 2 алинея 5 от ЗДОИ. Ние обжалвахме този отвод и със свое решение № 1349/05.03.2019 година, по адм. дело № 7701/2018 година Административен съд София - град анулира отхвърли на Национална агенция за приходите. Национална агенция за приходите апелира това решение пред Върховния административен съд и последният със свое определение № 8803/ 11.06.2019 година остави без разглеждане касационната тъжба на Национална агенция за приходите.

Вместо да извърши правосъдното решение и да ни даде желаната информация, Национална агенция за приходите още веднъж ни отхвърли достъп с решение № РЦУ-16/ 24.02.2020 година

Ние апелираме и този (повторен) отвод на Национална агенция за приходите. Същевременно, в общественото пространство станаха известни дейности на държавни институции (КЗК, прокуратурата) и изказвания на политически лица от ръководещата коалиция, които демонстрират смяна в отношението към “Лукойл ” и господин Валентин Златев. След като ГЕРБ с години не вкарваше нужните измервателни уреди във всички вероятни точки на транспорт и предпазване на горива - нещо, за което починалият Ваньо Танов настояваше още през 2015 година, упорствали сме и ние от Демократична България - внезапно Народното събрание направи и това.

Ако съдим по досегашната процедура - това евентуално е предвестител на огромни “разкрития ” за неплащане на налози, които ще се трансфорат в безспорна изненада за Вас, господин министър, за премиера Борисов и за депутатите от ГЕРБ. Виновен ще се окаже някой треторазреден чиновник, шефката на Национална агенция за приходите ще получи ново покачване на заплатата, а Вие още веднъж ще твърдите, че нищо не сте знаел, не сте могъл да знаете и не е било във Вашите отговорности да знаете (все едно от самото начало сте бил министър на туризма...)

За да си спестим това следващо интелектуално оскърбление за цялата нация и още една проява на тотално политическо безсрамие, Ви приканвам да разпоредите на Национална агенция за приходите да извърши правосъдното решение и да разгласява желаните от нас документи. Особен интерес биха представлявали констатациите, съдържащи се в инспекционен акт на Национална агенция за приходите P-29002915004912-P0-001/06.06.2017, публикуван на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД. След като към този момент прокуратурата очевидно има политическата поръчка да стартира да си “причинява четенето ” на материали, свързани с господин Златев и “Лукойл ”, допускам, че тези документи биха били от интерес и за нея.

Използвам случая да напомня, че чакаме Вашата оставка като минимална форма на вдишване на отговорност за това, че сте позволил най-малко 700 милиона лв. от такси да не бъдат събрани от следените от господин Васил Божков хазартни оператори. А евентуално и от други. Никой министър не може да остане на поста си след сходно разобличаване, даже и да оставим настрани подозренията в пробутване на лобистко законодателство, назначението на два състава на Комисията по хазарт, включващи явно неспособни към независими решения хора, и оказването на съответно въздействие върху тях от Ваша страна.

Ако Вие нямате достолепие, България има!

Христо Иванов,
(Един маргинал)

София, 18.06.20 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР