Съпредседателите на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) - Тино

...
Съпредседателите на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) - Тино
Коментари Харесай

Ръководството на Алтернатива за Германия избра Алис Вайдел за свой кандидат за канцлер

Съпредседателите на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) - Тино Крупала и Алис Вайдел, се споразумяха Вайдел да бъде претендентът за канцлер на групировката на парламентарните избори следващата година, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Но към този момент сделката е единствено сред двамата водачи, разясни пред ДПА Щефан Бранднер, член на групата на АзГ в Бундестага. Предстои тя да бъде одобрена и от груповите органи на партията.

По-рано изданията от медийната група " Редакционснецверк Дойчланд " оповестиха, че изпълнителната комисия на АзГ и федералната конференция на партията възнамеряват гласоподаване по въпроса за избора на претендент при започване на декември.

Вайдел не се чака да встъпи публично в тази роля преди началото на новата година.

Следващите избори в Германия ще бъдат през септември следващата година.

В продължение на десетилетия в немската политика господстваха две партии, десноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) на някогашния канцлер Ангела Меркел и левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на настоящия канцлер Олаф Шолц. Но в последните години благосклонностите към тях измежду гласоподавателите отслабнаха и те към този момент не се радват на същата известност, както преди.

АзГ беше учредена преди 10 години от евроскептици, само че в последните години тя стана по-радикална и мина на по-твърдолинейни десни позиции, изключително по въпроса за имиграцията.

Системните партии в Германия отхвърлят да работят с нея.

Лидерът на регионалната организация на партията в Тюрингия Бьорн Хьоке е крайнодесен радикал, който е необятно прочут във Федералната република с спорните си изявления и два пъти беше осъждан от съда за умишлено потребление на неразрешен нацистки девиз по време на речите си.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР