Съперникът на Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост в Турция

...
Съперникът на Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост в Турция
Коментари Харесай

Кълъчдароглу към Ердоган: Заради вас Русия ще ни превземе

Съперникът на Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост в Турция Кемал Кълъчдароглу се притеснява, че построяването на газов хъб в турския регион Тракия ще докара до увеличение на енергийната взаимозависимост от Русия, оповестяват турски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Кандидат-президентът на опозиционния Национален алианс Кълъчдароглу съобщи, че няма възражения против положителните връзки на Турция с Русия.

„ Това, против което правя възражение аз, е изпадането на Турция според от Русия в региона на енергетиката “, акцентира той.

По думите му такава взаимозависимост е „ извънредно рискова и би могла да сътвори на Турция огромни проблеми в бъдеще “.

„ Вие продължавате да казвате: „ Сключихме съглашение с Русия, тя ще сътвори тук газов център. Всъщност тя ще пристигна с наслада и ще сътвори газов център, ще усили зависимостта (на Турция) от 30-40 % на 90 %, ще ви превземе “, сподели Кълъчдароглу, обръщайки се към сегашните ръководещи.

Русия е най-големият вносител на газ в Турция, като доставя в страната към три пъти повече синьо гориво от останалите снабдители, измежду които Азербайджан, Иран, а също Катар, Съединени американски щати, Нигерия и Алжир, откъдето Турция получава полутечен газ.

Идеята за основаване на газов център в Турция за доставки на газ към Европа бе препоръчана от съветския президент Владимир Путин през октомври предходната година, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган я поддържа. В края на предходната година турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез сподели, че се възнамерява планът за основаване на енергиен център на територията на Турция да бъде сбъднат в период до една година.

Лидерът на Народнорепубликанската партия подсети мотото на създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк за енергийна самостоятелност. „ Вие губите икономическата самостоятелност в енергетиката “, предизвести той.

Кълъчдароглу даде обещание, че в случай че пристигна на власт, това, което ще направи, е да обезпечи пренос през Турция към Европа на източносредиземноморски газ, като по този метод обезпечи понижаване на цената на силата „ с до 3,5-4 цента “.

„ Да станем 70 % подвластни от друга страна значи да се превърнем в неин пленник “, посочи още той.

Етикети: избориКемал КълъчдароглуРусияТурция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР