Съперничещите си палестински политически лидери, които се срещнаха в Египет,

...
Съперничещите си палестински политически лидери, които се срещнаха в Египет,
Коментари Харесай

Прецедент! Палестинските фракции договориха помирителен комитет

Съперничещите си палестински политически водачи, които се срещнаха в Египет, взеха решение в неделя да основат комитет за вътрешнопалестинско помиряване - стъпка, която съгласно един анализатор ще постави завършек на 17-годишния им раздор.

Това разяснява Агенция Франс Прес.

Президентът Махмуд Абас и водачът на Хамас Исмаил Хания се срещнаха за редки диалози на четири очи в крайбрежния град Ел Аламейн дружно с представители на множеството палестински политически фракции.

Последният опит за помиряване има за цел да преодолее пропастта сред паралелните държавни управления на Хамас в блокираната линия Газа и на Палестинската автономност - следена от светското придвижване Фатах на Абас - която ръководи палестинските региони на окупирания Западен бряг.

Към Абас и Хания се причислиха ръководителите на други фракции, като се изключи мощния Ислямски джихад и две други по-малки групировки.

Ислямски джихад беше сложил освобождението на пандизчии , държани от силите за сигурност на Палестинската автономност, като изискване за изпращане на представители в Ел Аламейн.

Според участниците в срещата по-рано в неделя Хания е призовал Абас да приключи " съдействието в региона на сигурността " с Израел и " политическите арести ".
 Защо Хамас не беше цел на Израел при въздушните удари в Газа - този път
Защо Хамас не беше цел на Израел при въздушните удари в Газа - този път

Хамас не се опасява от борба с Израел, само че по-скоро не желае да има широкомащабна война толкоз скоро

Лидерът на Хамас също по този начин съобщи, че " би трябвало да се образува нов, изчерпателен парламент въз основа на свободни демократични избори ".

Хамас, който завоюва последните парламентарни избори в Палестина, извършени през 2006 година, неведнъж е призовавал за осъществяване на общи избори.

За да работи за това, 87-годишният президент разгласи " основаването на комитет, който да продължи разговора... да постави завършек на разделянето и да реализира палестинско национално единение ".

В следващо изказване на Абас се споделя, че той " се надява на идна среща скоро в Египет, с цел да разгласи на нашия народ края " на 17-годишното разделяне " и завръщането към палестинското национално единение ".

Палестинският политолог Мухаймер Абу Саада съобщи пред Агенция Франс Прес, че сформирането на комитета не е мотив за празнуване .

" Най-добрият метод да убиеш нещо е да създадеш комитет за него ", сподели той, говорейки от Газа.

Той съобщи, че се съмнява, че този ход ще докара до някакъв прогрес към " преустановяване на разделянето или установяване на дата за палестински избори ".

В знак на обезсърчение измежду палестинците един консуматор на Фейсбук написа, че диалозите в Ел Аламейн - което на арабски значи " две флагове " - демонстрират непреодолимата отдалеченост сред Хамас и Фатах, които " развяват изцяло разнообразни флагове ".
 Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим
Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Нетаняху: Ще отговорим на насилието

В неделя Хания прикани за " преструктуриране на Организацията за избавление на Палестина " - институцията, която предизвиква палестинската държавност. ООП включва множеството палестински политически фракции , само че не и Хамас или Ислямски джихад.

ООП е " единственият законен представител на палестинския народ ", съобщи Абас.

Той прикани за " мирна национална опозиция ", до момента в който Хания посочи " всеобхватна опозиция ".

Халед ал-Батш, водач на " Ислямски джихад ", съобщи, че групировката " се е надявала на отговор от страна на Махмуд Абас на недоволствата и апелите за освобождение " на своите членове, арестувани на Западния бряг.

" Бяхме сюрпризирани от невижданото навлизане на силите за сигурност против бойците от съпротивата ", сподели той.

Срещата в неделя се организира на фона на обновяване на насилието в израелско-палестинския спор, изключително на Западния бряг, който Израел окупира от 1967 година насам.

По данни на Агенция Франс Прес, направени въз основа на публични източници от двете страни, тази година при принуждение, обвързвано с спора, са починали минимум 203 палестинци, 27 израелци, един украинец и един италианец.

Скокът съответства с мандата на твърдодясната администрация на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която встъпи в служба в края на предходната година и включва членове с антипалестинска изразителност в предишното.
 Израел упрекна
Израел упрекна " Хамас " за конфликтите в Йерусалим

Палестинците смятат, че Израел е предизвикал последното принуждение

В линията Газа в неделя стотици хора демонстрираха с искане за " преустановяване на разделянето " , оповестиха репортери на Агенция Франс Прес в крайбрежния анклав.

В най-големия бежански лагер за палестинци в Ливан, Айн ал-Хелвех в южния пристанищен град Сидон, в боеве през нощта и в неделя бяха убити петима членове на Фатах и един ислямистки войник.

Ливанският министър-председател Наджиб Микати назова боевете " подозрителни в сегашния районен и интернационален подтекст ", само че палестинските представители в Ел Аламейн не разясниха конфликтите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР