Съпартиецът на Денков - Андрей Гюров, заяви, че все още

...
Съпартиецът на Денков - Андрей Гюров, заяви, че все още
Коментари Харесай

Партиите извън ГЕРБ, ПП и ДБ скептични към иновацията ротационен председател

Съпартиецът на Денков - Андрей Гюров, съобщи, че към момента не са излъчили номинация за ръководител на правна комисия.

" Продължаваме промяната-Демократична България " към момента няма номинация за ръководител на парламентарната комисия по правни въпроси. Това съобщи Андрей Гюров от Политическа партия на влизане в Народното събрание.

" След като бъде разисквана, ще я обявим. Нека да стартираме с избор на ръководител, с цел да се отпуши работата на Народното събрание ", сподели той.

Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ пък не прегърнаха изключително въодушевено сделката за " ротационен ръководител " на Народното събрание, за която реализираха " джентълменското съглашение " ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На влизане в Народното събрание преди гласуването за кандидатурата на Росен Желязков единствено социалистите и " Възраждане " бяха безапелационни, че няма да поддържат избора, до момента в който от Движение за права и свободи дадоха отговор, че групата ще се събира да взема решение преди този момент. От Има Такъв Народ пък през цялото време приказват, че първата по величина парламентарна мощ е в правото си да излъчи парламентарния началник. Вероятно по тази причина и на влизане в Народно събрание Тошко Йорданов беше повече от сбит с репликата: " Ние сме ясни ".

От Движение за права и свободи не издадоха дали ще поддържат предлагането на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за парламентарен ръководител да бъде определен Росен Желязков. Представители на управлението разясниха пред медиите на влизане в Народно събрание, че групата се събира и ще вземе решение.

От придвижването обаче насърчиха почналия разговор сред първите и вторите на изборите.

" Нужен е разговор и дневният ред на хората да е дневният ред на Народно събрание - а ние не виждаме това ", съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Халил Летифов.

Хамид Хамид пък се изрече скептично във връзка с " джентълменското съглашение " за избор на ръководител за три месеца и промяната му на ротационен принцип.

" Хубаво е, че има разговор. На мен ми се коства, че това, което ни оферират като ротационен ръководител, е тип дървено желязо, само че ще забележим. Но е хубаво, че ще има разговор ", разяснява Хамид на влизане в Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия.

Той акцентира, че от Движение за права и свободи упорстват за дълбока " правосъдна промяна ", а не работа на парче, каквато сегашният парламент прави. И подсети, че Движение за права и свободи от дълго време са внесли своите оферти за промени в Конституцията в това отношение с разделянето на Висш съдебен съвет на две, промени в метода на действие на прокуратурата и унищожаване на надзора на правда от пълномощията на основния прокурор.

От партията са подготвени да вземат участие в диалозите за конституционни промени, като още веднъж ще предложат своя план за изменение на главния закон.

" Ще го предложим отново на парламентарните групи, само че сме отворени и тогава декларирахме, че ще приемем всевъзможни оферти за дълбока конституционна промяна в глава " Съдебна система ", тъй като по този начин на парче с обособени законопроекти няма да стане ", разяснява Хамид Хамид.

" Няма такова нещо ротационен ръководител. Това е някаква оригиналност в българската политика - джентълменско съглашение " - това съобщи Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " в коментар на постигнатата през вчерашния ден сделка сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за избор на ръководител на Народното събрание.

" Ние през цялата акция обяснявахме, че двете политически сили на процедура са едно и също. И откакто българските гласоподаватели са си дали гласа за това нещо, а точно изпращане на оръжия за Украйна, на други помощи, пазаруване на F-16, а не обществена политика - това се получава в българския парламент. Двете партии съставляват едни и същи ползи ", разяснява Свиленски пред публицисти.

Той беше безапелационен, че няма да поддържат Росен Желязков за ръководител на Народното събрание, както и Петър Петров от " Възраждане ".

Депутатите от " Възраждане " предстоящо няма да поддържат номинацията на Росен Желязков за ръководител на 49-ото Народно заседание, за следващ път съобщи водачът на партията Костадин Костадинов на влизане в Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия.

Той подсети, че партията му е издигнала своя кандидатура за ръководител на националното заседание - на юриста Петър Петров. " След като патерицата на ГЕРБ ще поддържа Росен Желязков няма по какъв начин нашият претендент да бъде определен явно ", сподели Костадинов като посочи, че под " патерицата на ГЕРБ " засяга ПП-ДБ.

Костадинов разгласи още, че от партията още през днешния ден внасят план за унищожаване на американските бази у нас. Той обвърза приемането на това предложение с договарянията за конституционно болшинство - в случай че другите одобряват предлагането на " Възраждане ", то и неговата партия ще поддържа въпросното конституционно болшинство за правосъдна промяна. А незабавно след коментара се упъти към освещаването на стаята на парламентарната група от православен духовник. Причината - преди " Възраждане " е била кабинет на " Демократична България ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР