Съобщиха добра новина за всички, които оперират с банкови преводи.В

...
Съобщиха добра новина за всички, които оперират с банкови преводи.В
Коментари Харесай

БНБ: Банковите преводи ще пристигат за час до получателите си

Съобщиха добра вест за всички, които оперират с банкови преводи.

В края на януари се планува всички парични преводи, които физическите лица и компаниите правят между тях през банките в България, да доближават до получателите си в границите на час, оповестяват от Българска народна банка.

Засега заплащанията към бюджета са изключени от нововъведението.

Към този миг дефинитивни разплащания през системата БИСЕРА6 се правят три пъти на ден, като според от това по кое време са подредени могат да доближат до получателя и на другия ден.

Ако се желае обработка на превод до час, заплащането минава през системата RINGS, само че то в този момент се таксува в допълнение, написа.

Какво значи това?

Предвижда се осъществяването на потребителските кредитни преводи (т.нар. платежни нареждания - бел. ред.) да се извършва 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината, показват още от централната банка.

В рамките на час:

- ще се прави погашение на работни заплати, като всички служащи в границите на това време ще получават възнагражденията си;

- хазяин ще може да разполага в сметката си с превода, изработен от наемател;

- при спряна услуга от даден оператор и осъществяване на превод от клиент той ще може да получи по-бързо дължимата сума и услугата ще бъде възобновена;

- зареждане на сметка на непосредствен, прочут, роднина;

- заплащане на бизнеса към сътрудници, чиновници, снабдители.

Колко ще коства?

Въвеждането на кредитни преводи в левове по т.нар стандарт SEPA (Единната зона за заплащания в евро) не се чака да усили таксите, заплащани от доставчиците на платежни услуги на БОРИКА.

Все отново крайните такси, които потребителите и бизнесът заплащат за осъществяване на платежни интервенции, зависят от ценовите политики и бизнес моделите, прилагани от банките и другите снабдители на платежни услуги.

За плана

Новата по-бърза услуга е резултат от работата по план, почнал през 2020 година

Проектът планува осъществяване на миграция на настоящо изпълняваните през БИСЕРА6 потребителски преводи в левове към кредитни преводи, които ще се правят според бизнес и техническите условия за кредитни преводи в Единната зона за заплащания в евро (SEPA).

Планът обгръща всички потребителски кредитни преводи в левове, като се изключи преводите от и към бюджета - промени, които се чака да бъдат осъществени на идващ стадий. Така да вземем за пример в обсега на плана попадат кредитните преводи сред бизнес организации, сред физически лица, преводите за заплати, подредени от работодатели в интерес на техните чиновници (т. нар. „ всеобщи “ плащания) и други

Изпълнението на кредитни преводи в левове по SEPA стандарт ще се прави при използване на необятно публикувания в Европа сетълмент модел, с потребление на специфична сметка в централната банка за авансово обезпечаване на средства от банките за осъществяване на заплащания.

Клиентските кредитни преводи в левове ще бъдат изпращани в общ файл (пакет) от банката на наредителя към системата БИСЕРА6.

На процедура в един файл могат да се групират голям брой самостоятелни заплащания, всяко от които с размер под 100 хиляди лева, като общата стойност на заплащанията в пакета може да надвиши 100 хиляди лева

Какво се случва с RINGS?

Индивидуални заплащания на стойност над 100 хиляди лв. ще продължат да се извършват, както и до момента, посредством системата за брутен сетълмент в действително време RINGS, оперирана от Българската национална банка. Времето за осъществяване на подобен кредитен превод остава в границите на един час.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР