Горски пожари на Хавай: Жителите бягат в морето, за да се спасят от пожари

...
Съобщено е, че жителите на хавайски град са били принудени
Коментари Харесай

Съобщено е, че жителите на хавайски град са били принудени да скочат в морето, за да избягат от пламъците, докато жестоки горски пожари обхващат части от Мауи .

Местните медии съобщават за "апокалиптични сцени" в Лахайна, части от които са унищожени или сериозно повредени от пожара.

Пожарът предизвика евакуации и причини прекъсване на електрозахранването. Спасителните усилия са затруднени от отломки.

Пожарът в Лахайна е един от поне седемте продължаващи в Хавай.

Местен филиал на CBS News, американският партньор на BBC, съобщи, че десетки домове и фирми са били унищожени в града с около 13 000 души в западната част на остров Мауи.

Според бреговата охрана на САЩ 12 души са били спасени, след като са избягали в океана, за да избягат от огъня.

Въпреки че степента на щетите не е ясна, видеоклипове от социалните медии от острова показват горяща главна улица на града и няколко местни предприятия.

"Сградите от двете страни бяха погълнати", каза собственикът на местния бизнес Алън Дикар пред CBS. "В този момент нямаше пожарни коли. Мисля, че пожарната беше претоварена".

Г-н Дикар добави, че „много хора просто загубиха работата си, защото много фирми изгоряха. Много хора загубиха домовете си... това продължава да бъде опустошително за Мауи".

Друг местен жител, Дъстин Калейопу, каза пред Hawaii News Now, че къщата му е сред унищожените в пожара.

„Всичко, което някога сме познавали, беше изчезнало. Нашата църква, нашите училища, всеки един спомен, който имахме за това домакинство“, каза той. „Всичко изчезна в миг на око“.

Пожарът в Лахайна е един от няколкото в Хавай, подхранвани от силни ветрове от урагана Дора на стотици мили от брега, ниска влажност и плашен въздух, според National Weather Офис на услугата в Хонолулу. Местните власти казаха, че ветровете са усложнили усилията за използване на хеликоптери за противопожарни операции.

Пожарите предизвикаха заповеди за евакуация и затваряне на пътища и училища в големи части от Мауи. Създадени са приюти за жители, които са били принудени да напуснат домовете си.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР