Съобщенията, които получаваме от институциите, да бъдат само на роден

...
Съобщенията, които получаваме от институциите, да бъдат само на роден
Коментари Харесай

Съобщенията, които получаваме от институциите – само на роден език

Съобщенията, които получаваме от институциите, да бъдат единствено на роден език. Това гласи законопроект за българския език, квалифициран от Обединените патриоти. 85-годишната Петра употребява мобилния телефон, с цел да приказва с околните си, само че получава и известия – по кое време за пенсията, по кое време за сметки, само че на латиница.

Тогава възрастните търсят помощ от ръководителя на пенсионерския клуб или от кметицата.

За да няма неразбрани известия, от Обединените патриоти оферират институциите да споделят с клиентите си на кирилица. За първи път би трябвало да се уреди потреблението на българския език във виртуалното пространство.

„ Подобни електронни услуги ще се разрастват, сходни есемеси могат да се получават да вземем за пример от учители и от учебни власти”, изясни Милен Михов, народен представител от Обединените патриоти.

Според езиковеди поради новите технологии не би трябвало да " превеждаме " всяка дума. Така градската легенда носи, че са желали да заменят " кибрит " с драсни-пални клечица.

Преди години се роди концепцията да се превежда на български всяка музикална творба. Например „ Йелоу събмарин” на „ Бийтълс” наложително да се оповестява като „ Жълтата подводница”.

Сега Патриотите оферират санкции и за депутатите, с начало 300 лева, в случай че употребяват непознати думи в обществени изяви. За спазването на разпоредбите ще следи Съвет по български език.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР