Съобщението на Белия дом за наложените по разпореждане на Доналд

...
Съобщението на Белия дом за наложените по разпореждане на Доналд
Коментари Харесай

Турция осъди американските санкции срещу нейни министри и заплаши с ответни мерки


Съобщението на Белия дом за наложените по предписание на Доналд Тръмп наказания по отношение на двама турски министри провокира гневни реакции от страна на политиците в Анкара. Турция осъди наложените от Съединените щати наказания на нейни министри поради случая със арестувания от турските управляващи американски свещеник, упрекнат във връзки с терористични организации. Тя прикани Съединени американски щати да анулират " това неправилно решение ", като в противоположен случай заплаши с ответни ограничения, предадоха международните организации.

Вчера Съединените щати постановиха наказания поради случая с свещеник Андрю Брънсън на турските министри на правораздаването Абдулхамит Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс Гюл и Сойлу са изиграли водеща роля за задържането през 2016 година на Брънсън, който предходната седмица бе подложен под домакински арест. Техните активи в Съединени американски щати ще бъдат блокирани, заяви прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс. Според американското законодателство на лицата, попаднали в листата на глобите, се не разрешава провеждането на търговски интервенции с жители на Съединени американски щати.

" Вън от подозрение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна интервенция в нашата правосъдна система, е против духа на връзките ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на градивните старания за решение на проблемите сред двете страни ", сподели турското министерство на външните работи в изказване, представено от ДПА. То прикани Съединени американски щати да " анулират това неправилно решение ", като предизвести, че " агресивното (им) държание няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни ограничения без каквото и да било закъснение ".

" Опитът на Съединените щати да наложат наказания на двама наши министри няма да остане без отговор ", акцентира турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от ДПА. Той написа в Туитър, че Съединени американски щати и Турция " не могат да решат проблемите (помежду си), до момента в който американската администрация не осъзнае, че няма по какъв начин да реализира противозаконните си претенции с сходен способ ".

„ Турция е велика страна и под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган неотложно ще предприеме стъпки, подобаващи на статуса й. Величието на страните се дефинира освен от икономическите, военните или географските параметри, и дейностите на управляващите в Съединени американски щати още веднъж потвърдиха това. Великите страни работят в границите на нормите на интернационалното право, съблюдават договореностите, правилата на справедливостта и уважението, не подценяват ползите на нацията в името на проектите на обособени групи и постоянно поддържат угнетените “, съобщи вицепрезидентът Фуат Октай.

Турският правосъден министър написа в Туитър, че няма имущество или пари отвън страната, съобщи ТАСС.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че Анкара няма да се откаже от настояванията си за екстрадиция на водача на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) Фетхуллах Гюлен от Съединени американски щати, съобщи ТАСС.

Ние имаме имущество в Съединени американски щати и това е ФЕТО. Ние няма да го оставим там, ще си го вземем, уточни Сойлу.

Според турските управляващи ФЕТО стои зад опита за прелом в Турция през юли 2016 година

Решението на американското министерство на финансите за налагането на наказания по отношение на двамата турски министри сплоти 4-те огромни партии в Меджлиса, които излязоха с обща декларация по случая. „ Турският народ е обединен и изпълнен с увереност да каже „ Не “ на заканите на Съединени американски щати против Турция. Решително осъждаме решението на управляващите в Съединени американски щати за въвеждането на наказания по отношение на двама от членовете на държавното управление на Турция. Органите на изпълнителната власт имат цялостното право да дадат съответен отговор на дейностите на Вашингтон “, се показва в документа, подсилен от ръководещата партия на справедливостта и развиването, Републиканската национална партия, Партията на националистическото деяние и Добрата партия.

Водещите партии означават, че Съединени американски щати от известно време организират политика, която е надалеч от правилата на дружбата, съдействието и партньорството в границите на НАТО, и не дава отговор на правилата на дълголетното другарство сред двете страни. „ Последното звено от тази нелогична и безразсъдна политика се оказа решението за глобите във връзка с двамата турски министри. Ние уверено го осъждаме. Езикът на глобите и заканите не подкрепя за отстраняването на проблемите в връзките сред Турция и Съединени американски щати. Подобни стъпки ще доведат единствено до нови проблеми “, акцентират в декларацията си изненадващо обединилите се партии. Те подчертават и на обстоятелството, че водачът на терористичната организация ФЕТО – Паралелна страна Фетхуллах Гюлен, управлявал опита за прелом от 15 юли 2016 година, към момента живее в Съединени американски щати. „ Всички опити на турската страна Гюлен да й бъде предаден остават без всевъзможен резултат, Съединени американски щати е в тясно съдействие с терористичните групировки в Сирия, застрашаващи сигурността на Турция. Вашингтон пренебрегва безпокойството на Анкара и продължава да постанова своята линия в района. Освен това, в опит да окаже отрицателно влияние върху военната мощност на Турция в района, Вашингтон вкарва разнообразни ограничавания по отношение на Анкара “, се показва в декларацията.

Бизнесът също реагира с паника, още повече, че турската лира удари дъното по отношение на курса на $. Асоциацията на самостоятелните индустриалци и бизнесмени изпрати писмо до комисията по интернационалните връзки в американския сенат, както и до сенаторите от 9 щата, където живеят огромни турски общности. „ Съединени американски щати и Турция са сътрудници в НАТО и са длъжни да почитат правилата на правовата страна. Това изискват традициите на съдействието. Политическите и икономическите връзки сред Вашингтон и Анкара са витално значими. Ние още веднъж подсещаме на страните за значимостта на комерсиалните връзки и призоваваме за противопоставяне на политическото напрежение “, се отбелязва в писмото. Стокообменът сред Съединени американски щати и Турция през 2017 година бе в размер на 18,7 млрд.долара, а за тази година прогнозата е да надвиши 20 млрд.долара.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР