Съобщение по Viber за глоба от КАТ не значи връчване

...
Съобщение по Viber за глоба от КАТ не значи връчване
Коментари Харесай

Комисар Мария Ботева: Съобщение по Viber за глоба от КАТ не значи връчване на фиш

Съобщение по Viber за санкция от КАТ не значи връчване на фиш – той се смята за връчен единствено в случай че последвате линка. Това сподели комисар Мария Ботева от отдел " Пътна полиция “ в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

Чрез системата за несъмнено връчване от момента, в който отворите фиша и постановлението, стартира да тече срокът за възразяване и за възнаграждение на санкцията. В рамките на 14 дни може да се подаде искане на обжалване в районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Относно санкциите по Закона за придвижване по пътищата в никакъв случай не дължите рента, посочи комисар Ботева.

Има опция за отстъпки при заплащане на електронен фиш или наказателно разпореждане от КАТ. В 14-дневен период можете да заплатите задължението си – отстъпката при заплащане на електронен фиш онлайн е 30% от санкцията, а при заплащане на наказателно разпореждане е 20%.

" Ако сте пропуснали периода от две седмици, стартира да тече 30-дневен период, в който би трябвало да платите цялостната сума на дължимата санкция. Когато и тези дни изтекат и не платите непринудено, влиза в действие методът за наложително заплащане, контролиран от Национална агенция за приходите. Това става автоматизирано, без човешка интервенция “, сподели още тя.

От 1 август 2023 година в Закона за придвижване по пътищата беше регламентирана опцията когато имате публикуван електронен фиш или наказателно разпореждане, уведомлението да бъде пратено на нарушителя по имейл или посредством съобщениепо мобилен телефон, даде детайлности Ботева.

" Тези данни – електронната поща и телефонният номер, се дават от лицето непринудено при възобновяване на свидетелството му за ръководство или при възобновяване на регистрацията му. Уведомлението по електронен път не ангажира лицето с отговорност. Електронното известие съдържа спомагателна информация за серията на фиша и за номера на документите, както и датата на нарушаването и номера на транспортното средство. Това съобщение не ангажира индивида с никаква административно-наказателна отговорност. Електронните известия съдържат насоки за потребителя по какъв начин да реагира – допустимо е той непосредствено да заплати санкцията посредством линк онлайн, в случай че е склонен с данните за нарушаването “, сподели още комисар Мария Ботева.

Датата на отваряне на линка за фиш или разпореждане ще се зареди автоматизирано като дата на връчване в системата на КАТ, предизвести събеседникът. " Съобщението съдържа втори линк, който Ви свързва със системата за несъмнено електронно връчване към Министерството на електронното ръководство. Ако го наблюдавате, влизайки в системата на Министерството, човек може да прегледа електронния фиш в личния си профил и да реши самичък за себе си дали е склонен с въведените данни за нарушаването “, установи Ботева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР