Съобщава се, че руският „Генерал Армагедон“ е отстранен след изчезване след въстанието на Вагнер

...
Ген. Сергей Суровикин, бивш командир на руските сили в Украйна,
Коментари Харесай

Ген. Сергей Суровикин, бивш командир на руските сили в Украйна, който беше свързан с лидера на въоръжен бунт, е бил освободен от поста си като началник на военновъздушните сили, според руски държавни медии

От Асошиейтед прес, 23 август 2023 г. , 6:21 AMUkraine, който беше свързан с лидера на въоръжен бунт, е бил освободен от поста си като началник на военновъздушните сили, според руски държавни медии. Докладът в сряда дойде след седмици на несигурност относно съдбата му след краткотрайното въстание.

Суровикин не е бил виждан публично, откакто въоръжените бунтовници маршируваха към Москва през юни, начело с Евгений Пригожин, началник на групата наемници Вагнер. Във видео, публикувано по време на въстанието, Суровикин призова хората на Пригожин да се оттеглят.

По време на дългото му отсъствие руските медии спекулираха за местонахождението на Суровикин, като някои твърдяха, че той е бил задържан поради предполагаемите си близки връзки с Пригожин.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Руската държавна информационна агенция РИА Новости, позовавайки се на анонимен източник, съобщи, че Суровикин е сменен като командир на руските въздушно-космически сили от генерал-полковник Виктор Афзалов, който в момента е началник на ВКС главен щаб на военновъздушните сили.

Агенцията често представя официалната позиция на Кремъл чрез доклади, цитиращи анонимни служители в структурата на отбраната и сигурността на Русия.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Руското правителство не е коментирало доклада и Асошиейтед прес не успя да го потвърди независимо.

Руски всекидневникът RBC написа, че Суровикин се прехвърля на нова работа и сега е в отпуск.

Алексей Венедиктов, бивш ръководител на вече закритата радиостанция "Ехо Москвы" , и Ксения Собчак, дъщеря на свързан с Путин политик, написаха в социалните медии във вторник, че Суровикин е бил отстранен.

В края на юни дъщерята на Суровикин каза на руския социален медиен канал Baza, че баща й не е арестуван.

Въстанието на Вагнер представлява най-сериозното предизвикателство за 23-годишното управление на президента Владимир Путин и се разпространяват съобщения, че Суровикин е знаел за него предварително.

Според Собчак Суровикин е бил отстранен от поста си на 18 август „със закрит указ. Семейството все още няма връзка с него.

Суровикин беше наречен „Генерал Армагедон“ заради бруталната си военна кампания в Сирия и ръководеше операциите на Русия в Украйна между октомври 2022 г. и януари 2023 г. Под негово командване руските сили отприщиха редовни ракетни обстрели срещу украински градове, нанасяйки значителни щети на гражданската инфраструктура и прекъсвайки доставките на отопление, електричество и вода.

И Суровикин, и Пригожин са били активни в Сирия, където руските сили се бият за подкрепа на правителството на сирийския президент Башар Асад от 2015 г.

Суровикин беше заменен като командващ във войната на Русия в Украйна от началника на Генералния щаб ген. Валери Герасимов, след изтеглянето на Русия от южния град Херсон на фона на бърза контраофанзива на войските на Киев, но генералът на ВВС продължи да служи при Герасимов като заместник-командващ.

Пригожин се изказа положително за Суровикин, докато критикуваше руското военно ръководство, и предложи той да бъде назначен за началник на Генералния щаб на мястото на Герасимов .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР