Съобщава се, че администрацията на президента Байдън е поискала от

...
Съобщава се, че администрацията на президента Байдън е поискала от
Коментари Харесай

В САЩ обсъждат обновяване на турските F-16

Съобщава се, че администрацията на президента Байдън е поискала от Камарата на представителите на американския Конгрес да утвърди модернизирането на турските изтребители F-16, съгласно публикация на вестник The Wall Street Journal от сряда. Потенциална договорка може да включва високотехнологични ракети, радарни системи и комплекти за електронна война за тези машини.

Според публикацията администрацията на Байдън може да употребява тази поръчка, изпратена до Конгреса предишния месец от турското държавно управление, с цел да откри равнището на поддръжка, която сходна договорка би получила от законодателите, които неведнъж подлагат на критика турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изключително след закупуването на съветската система за противоракетна защита С-400.

През декември 2020 година Съединените щати, която е член на НАТО, поради С-400 и изхвърлиха Анкара от програмата за стелт изтребители F-35, в която страната беше производител и покупател. Анкара твърди, че този ход е неправдив.
 Съединени американски щати продават изтребители F-16 на Турция, само че с изискване
Съединени американски щати продават изтребители F-16 на Турция, само че с изискване

Анкара би трябвало да влага в програмата F-35

Надеждата е, че сходна договорка може да помогне за доближаването на Турция и Запада, успокоявайки опасенията, че страната може да се наклони към Русия или Китай.

От друга страна Турция, към този момент съобщи, че, в случай че не успее да се споразумее със Съединени американски щати за доставката на американски изтребители F-16 и както демонстрира историята с С-400 заканите на Анкара нормално не са напразни.

Според изданието макар желанията на администрацията, мнозина в Конгреса на Съединените щати остават сериозни. Те показват продължаването на връзките сред Анкара и Москва като забележителна спънка, като в същото време се концентрират върху въпроса за правата на индивида и съответно против осъждането на Осман Кавала да работи против това доближаване.
 Турция остава непреклонна за закупуването на съветските С-400
Турция остава непреклонна за закупуването на съветските С-400

Ердоган е окуражен за договарянията със Съединени американски щати за нови самолети F-16
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР