Сънят е задължителен за доброто здраве – това го знае

...
Сънят е задължителен за доброто здраве – това го знае
Коментари Харесай

Ускорете метаболизма си!

Сънят е наложителен за положителното здраве – това го знае всеки. Ново проучване обаче загатва, че има елементарен и към момента несъзнателен от мнозина метод да се засилят преимуществата му – просто като намалите температурата в стаята.

Да, звучи необичайно, изключително поради минусовите температури на открито. По-студените спални последователно и внимателно въздействат на запасите от “кафяви мастни тъкани ” в човешкото тяло – които неотдавна започнаха да бъдат считани за “добри мазнини ” – и вследствие на това трансформират разхода на сила и метаболизма, даже и в границите на деня.

Една вметка – в тялото ни има два типа мазнини. Едните са белите мазнини. Те са в по-голямо количество в тялото ни. Кафявите мазнини са много по-малко, само че имат значима роля при отслабването.

В последните няколко години лимитирани ресурси – колкото чаена лъжичка – от тази тъкан бяха открити във врата и горната част на гърба на доста възрастни. Това е значимо, тъй като кафявата мастна тъкан, за разлика от по-разпространената бяла лой, е метаболитно дейна.

Експерименти с мишки са посочили, че тя отстранява захарта от кръвообращението, с което спомага за изгарянето на калории и поддържането на базова температура на тялото.

Сходен развой наподобява се случва и при хората

За ново проучване, оповестено в изданието Diabetes, учените са се свързали с американските Национални здравни институти (NIH), и са убедили пет здрави млади доброволци от мъжки пол да спят в пространства с следена температура в NIH в продължение на четири месеца. Извън тази смяна, мъжете са продължавали да прекарват дните си по изцяло еднакъв метод, само че са се прибирали в пространствата с следена температура в 20 часа всяка вечер.

Била им е обезпечена храна, в това число обяд, с цел да се поддържа непрекъснато равнището на постъпващи калории в организма. И те са спали в болнични престилки под леки чаршафи.

През първия месец, учените са поддържали температура в спалните от 24 градуса, която се счита за неутрална и не провокира балансираща реакция от организма. Следващия месец пространствата са охладени до 19 градуса – температура, която съгласно прогнозите на учените би могла да подтиква интензивността на кафявите мазнини (но не би довела до зъзнене, което стартира при по-ниски температури).

Следващия месец спалните още веднъж са затоплени до 24 градуса, с цел да се преодолеят всевъзможни резултати от по-хладното помещение, а в последния месец температурата по време на сън е стигнала много горещите 27 градуса. За този интервал са проследявани равнищата на кръвна захар и инсулин на участниците в опита, както и дневният разход на енергия; след всеки месец е отчитано и равнището на кафява мастна тъкан.

Оказва се, че ниските температури са трансформирали видимо телата на мъжете

Най-поразителното е, че след четири седмици сън при температура от 19 градуса, равнищата им на кафяви мазнини съвсем са се удвоили. Чувствителността на организма им към инсулин, засягана от промени в кръвната захар, се е подобрила. Промените са дребни, само че значими, споделя Франческо Чели, водещ създател на проучването и професор в университета във Вирджиния.

“Всички доброволци, без изключение, са здрави млади мъже ”, разяснява той, “но просто като са спали в по-хладно помещение, те са придобили метаболитни преимущества ”, които с течение на времето биха намалили риска от диабет и други метаболитни проблеми.

Мъжете също по този начин изгаряли и малко повече калории в границите на деня, когато спалнята им е по-хладна (макар и незадоволително, с цел да докара до намаляване след интервал от 4 седмици). Подобрението в метаболизма е изчезнало изцяло след четири седмици сън при температура 27 градуса; в действителност по-късно мъжете са имали по-малко кафяви мастни тъкани, в сравнение с при първия обзор.

Изводът от тези научни опити съгласно Чели е, че съвсем без старания може да измененията метаболизма си, като просто понижите температурата в спалнята с няколко градуса. Чели споделя, че неговата спалня също е умерено прохладна, както и офисът му – което съгласно него има спомагателни преимущества: това води до “по-кратки срещи ”.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР