Сънят е състояние, присъщо за всеки човек, без него ние

...
Сънят е състояние, присъщо за всеки човек, без него ние
Коментари Харесай

Тези сънища показват, че имате здравословен проблем

Сънят е положение, присъщо за всеки човек, без него ние не може да оцелеем. Една трета от живота ни минава точно в спане, а това прави към 20 години.

И до момента в който спим ние сънуваме. В същото време обаче пет минути след края на съня човек не помни 50% от наличието му, а след 10 минути не помни 90%.

Проучвания в региона са открили, сънищата нормално се дефинират като серия от облици, усеща, звуци и цветове, които се появяват през времето, когато организмът е задремал. Но защото те не са изучени до край, доста хора им придават алегорично значение като гадаене на бъдещето и така нататък

В последните разработки на специалисти обаче, е открито, че някои сънища са признак на здравословен проблем.

Става въпрос за обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). То се характеризира с непрекъснати натрапчиви мисли - обсесии - които плашат индивида.

Пациентът изпитва възприятие на непрекъсната тревога, от която се пробва да се отърве, като прави избрани дейности - компулсии. Повтарянето на едни и същи натрапчиви придвижвания може да умори и потисне индивида с ОКР, само че той не може да спре.

Но кои сънища могат да се трансфорат в признаци на такова разстройство, предизвестява zdrave.to.

Най-известната демонстрация на ОКР е неконтролираната податливост към непрекъснато измиване на ръцете. Но включително може да влезе всяко деяние - повторение на съответни думи или стихове, инспекция на ключалката на вратата.

Тоест индивидът схваща, че нееднократно се е уверил, че вратата е добре затворена, само че все пак се опасява, че в действителност не е заключена. Или нуждата да се подхващат избран брой стъпки.

В този случай елементарното изпитание на волята не оказва помощ, макар че индивидът е наясно със своето положение. С течение на времето натрапчивото предпочитание да контролираш себе си и околните си даже в дребни неща може съществено да усложни живота на индивида.

Човекът с OCD също изпитва непрекъсната тревога, до момента в който спи. Затова сънищата му са оцветени със мощно възприятие за виновност или позор, те са извънредно прочувствени. В сънищата подобен човек постоянно се бие с някакъв тип боязън, само че е надвит, изпитва остро отчаяние след пробуждане.

Понякога в съня си пациент с ОКР изпитва противоположни стремежи и се изтезава от невъзможността да ги извърши по едно и също време.

Но има и по-сложни случаи. ОКР може да предизвика появяването на натрапчиви сънища, при които човек получава супер сили, благодарение на които може да управлява всички в близост.

За лекуване на ОКР се употребява интегриран метод: когнитивно-поведенческа терапия, съчетана с физическа терапия и извършения. В някои случаи лекарят може да предпише медикаменти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР