Сантяго Пеня встъпва в длъжност като президент на Парагвай с про-тайванско послание

...
Сантяго Пеня е встъпил в длъжност като най-новия президент на
Коментари Харесай

Сантяго Пеня е встъпил в длъжност като най-новия президент на Парагвай, продължавайки почти непрекъсната поредица от власт за консервативната партия Колорадо.

Пеня, 44-годишен икономист и бивш министър на финансите, положи клетва във вторник с реч, в която отдаде почит на лидера на партията си Орасио Картес, който се бори за борба.

„Благодаря ви, че упорствахте, без да се колебаете, в изграждането на консенсус и търсенето на споразумение въпреки различията“, каза Пеня на Картес в началните моменти на речта си.

„Днес ние предоставяме това политическо призвание в служба на всички парагвайци. Целта ни е да бъдем партия в услуга на нацията.“

Церемонията по полагане на клетва, проведена в президентския дворец в столицата Асунсион, събра високопоставени лица от цял ​​свят, включително краля на Испания Фелипе VI и Уилям Лай, вицепрезидент на Тайван.

В своите забележки Пеня обеща да наблюдава обновяването на Парагвай – „възраждането на един гигант“ – чрез реформи в здравната система, създаване на работни места и повече правоприлагане по улиците на страната.

Победа за статуквото

Пеня спечели победата през април с 43 процента от гласовете, далеч пред най-близкия си съперник Ефраин Алегре, който събра едва 28 процента подкрепа.

Това беше категорична победа за статуквото в Парагвай, страна без излаз на море, която през последните 76 години беше доминирана от партията на Колорадо.

Само веднъж, между 2008 и 2013 г., тази управляваща серия беше прекъсната. Но партията на Колорадо отдавна е изправена пред обвинения в корупция.

Напускащият си президент Марио Абдо Бенитес, например, се сблъска с криза в администрацията си, когато неговият вицепрезидент Уго Веласкес Морено обмисляше да подаде оставка, след като се появиха обвинения, че е замесен в скандал с подкупи.

А лидерът на партията Картес — бизнесмен и самият бивш президент — е изправен пред санкции в Съединените щати за „значителна корупция“ и „участие в чуждестранни терористични организации“.

Пенья отдавна защитава Картес, отхвърляйки обвиненията като абсурдни. Той има близки връзки с Картес: като президент, Картес назначи Пеня за министър на финансите през 2015 г., въпреки че той се оттегли две години по-късно, за да направи неуспешна кандидатура за президентския пост.

Въпреки това, по време на встъпването си в длъжност Пеня обърна внимание на необходимостта от борба с корупцията, призовавайки за „твърдо и етично лидерство“, изградено върху прозрачност.

„Убеден съм, че проблемите с корупцията се решават с независимо, безпристрастно и бързо правосъдие“, каза той в речта си.

„Ще работим усилено, така че политиката да спре да бъде изкушение за организираната престъпност.“

Ключов съюзник на Тайван

Изкачването на Пеня до президентския пост също бележи приемственост за външната политика на Парагвай. Страната без излаз на море е единствената южноамериканска нация, която поддържа официални дипломатически отношения с Тайван, въпреки натиска от Китай.

Някои от съперниците на Пеня в предизборния процес, включително Алегре, бяха обещали да прекъснат връзките си с Тайван, ако бъдат избрани, като вместо това изтъкваха икономическите предимства на съюза с Китай.

Но Пеня се облегна на своята протайванска платформа, обещавайки да укрепи съществуващите отношения.

Присъствието на вицепрезидента на Тайван Лай в публиката по откриването сигнализира за продължаващия ангажимент на Парагвай към острова.

Въпреки че Тайван се самоуправлява, Китай никога не е признавал суверенитета му и вместо това смята острова за своя територия.

Отричането на този принцип на „единен Китай“ може да има цена. Пекин представлява една от най-големите икономики в света и до голяма степен отказва да прави бизнес с всяка страна, която признава правителството на Тайван.

В резултат на това Тайван има само 13 оставащи дипломатически съюзници, предимно малки държави в Централна Америка, Карибите и Тихоокеанския регион.

В речта си във вторник Пеня призова Парагвай да изгради съюзи въз основа на „геостратегическа визия“.

„Нашите отношения с Република Китай, Тайван, са пример за това и за приятелския дух и духа на сътрудничество на Парагвай с нациите, към които изпитваме голяма привързаност и с които сме не само съюзници, но и братя“, каза той.< /p> Източник: Ал Джазира

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР