Санна Марин е най-младото лице, заемало някога поста на министър-председател

...
Санна Марин е най-младото лице, заемало някога поста на министър-председател
Коментари Харесай

Коя е Санна Марин: купонджийката премиер, която създава история и скандали във Финландия

Санна Марин е най-младото лице, заемало в миналото поста на министър-председател на Финландия . И до момента в който сигурно основава история, то свадите, свързани с 36-годишния министър председател, са по-скоро дело на съпротива и консервативни наблюдаващи и съпротива.

Преди да застане отпред на страната, тя служи като министър на превоза и връзките в държавното управление на Анти Рине, а сред 2010 и 2012 година е вицепрезидент на социалдемократическата партия. Когато Рине подава оставка, Марин е определена за премиер на 34-годишна възраст и публично встъпва в служба на 10 декември 2019 година
 Министър-председателката на Финландия Санна Марин  Министър-председателката на Финландия Санна Марин  Министър-председателката на Финландия Санна Марин  Министър-председателката на Финландия Санна Марин
Това я трансформира в най-младия министър-председател в историята на Финландия и третата жена министър-председател на страната . Към 2022 година е и третият най-млад държавен водач в света след министър-председателя на Черна Гора и президента на Чили.

Встрани от дейностите си на министър председател, Марин даде мотив за несъгласия още през 2020 година, когато театралничи за локалното списание Trendi с блейзър, под който си проличава, че няма сутиен . „ Ролята на министър-председателя е да работи като водач, а не като модел “, написа тогава един консуматор, съгласно който сходни фотоси министър председателят пречат на имиджа и доверието към Марин. Мнозина в обществените мрежи обаче показаха поддръжката си към премиера, а в отговор на вълната от рецензии се сътвори нов тренд, който накара освен дами, само че и мъже да разгласяват фотоси с #supportsanna, на които носят блейзъри на голо.
                             

По-сериозен мотив за рецензии изникна през декември предходната година, когато Марин посети нощен клуб в Хелзинки, часове откакто стана ясно, че външният министър, с който тя е била в контакт, е дал позитивна проба за ковид . Макар и да е знаела за резултата от теста, в началото ѝ е казано, че не е належащо да се изолира, тъй като е била изцяло имунизирана. По-късно обаче до нея не стига текстово известие, което я поучава противоположното – само че рекомендацията е изпратена до служебния ѝ телефон, който Марин оставя вкъщи.

Критиците слагат под подозрение преценката на премиера да не се изолира, до момента в който не направи тест, който да даде негативен резултат. Виждайки известието на идващия ден, Марин незабавно се подлага на тест, а резултатът се оказва негативен.

Първоначално министър-председателката пази дейностите си с аргумента, че е последвала съвета на своя държавен секретар, който я осведоми за обстановката. Но в обява във Фейсбук на идната седмица тя се извинява, казвайки, че е трябвало да ревизира още веднъж насоките и да реши по-добре . „ Много скърбя, че не разбрах, че имаше потребност да направя това “, написа тя.

През лятото на 2022 година хората одобриха с единомислещо утвърждение фотография от музикален фестивал в Хелзинки, на която Сана Марин е заменила деловия жанр с къси дънкови панталони, кожено яке, черна тениска и боти . Скоро по-късно Марин немското издание Bild я назова „ най-готиният министър председател в света “ . Очарованието обаче не устоя дълго – рецензиите към Марин продължиха, единствено че този път свързани с надалеч по-безобидни неща.
                             

Качено в Twitter видео през август демонстрира министър-председателката да се забавлява на ваучър дружно с другари, в това число и финландски звезди. Кадрите, на които танцува и пее, бяха посрещнати с рецензии, изключително от водача на опозицията Рика Пура. Според нея над Марин виси „ сянка на подозрение “ и прикани Марин да си направи тест за опиати .

Премиерът отхвърли да приема дрога, като твърди, че само пие алкохол и просто купонясва „ по избухлив метод “. „ Танцувах, пеех и купонясвах – изцяло законни неща. И в никакъв случай не съм била в обстановка, в която съм виждала или познавала други употребяващи опиати “, прибавя Марин на конференция.

Тя твърди, че през въпросния уикенд не са се състояли държавни съвещания. „ Имах свободно време и го прекарах с приятелите и фамилията си и не съм правила нищо нелегално. “ Това удостовери и негативният резултат от теста за опиати , който след това Марин направи.

Премиерът декларира още, че е част от „ по-младо потомство “ и ще продължи да живее живота си както желае. „ Имам фамилен живот, имам работа и свободно време, което да извозвам с приятелите си. Почти същото като доста хора на моята възраст. “

Дни по-късно Сана Марин се сблъска с следващ скандал, откакто изтече фотография, на която две полуголи дами, приятелки на министър-председателката, се целуват и държат табела с надпис „ Финландия “ по време на празненство в държавна резиденция . Една от двете се извини в TikTok, където написа: „ Публикувах една фотография, която въобще не трябваше да върша. Дълбоко скърбя “.

След тези кавги Марин се просълзи по време на тирада, която държа в град Лахти по време на събитие на социалдемократическата партия. Признавайки, че миналата една седмица е била „ задоволително тежка “, министър председателят показа: „ Не съм пропуснала нито един работен ден и не съм оставила нищо несвършено. Вярвам, че хората ще оценят какво вършим политиците на работното си място, а не през свободното си време. Не виждам никакъв проблем в това да се забавляваме в компанията на своите другари. “

„ Човешко създание съм. Понякога в тези мрачни времена аз също копнея за наслада, светлина и наслаждение “, сподели още тя, очевидно сдържайки сълзите си.

Отношението към Сана Марин е образец за следващия двоен стандарт към дамите - тези в политиката, за които да се забавялваш е нещо неверно, за разлика от техните сътрудници мъже, при които купоните се одобряват за нещо всекидневно. Или както най-добре го разказва: 

„ Борис Джонсън има неизвестен брой деца от няколко дами? Е, това просто си е Борис.

Доналд Тръмп заплаща огромни суми пари на порно звезда? Момчетата са си момчета.

Жена, която танцува с няколко другари във всекидневната, обаче? Тествайте вещицата за опиати! “
                             

Сана Марин стартира да се занимава с политика още при започване на 20-те си години – през 2006 година се причислява към социалдемократическата партия, от която е част и до през днешния ден. Родена в Хелзинки на 16 ноември 1985 година, Марин прекарва детството си в Пиркала и Еспоо. Нейните родители се разделят поради проблемите на татко ѝ с алкохола, а след това за нея се грижат майка ѝ и нейната партньорка. Отгледана от хомосексуална двойка, Марин е говорила обществено за стигмата към еднополовите връзки.
 image2_16x9.png 15 смразяващи трилъри и криминалета за разхлаждане в летните жеги На фокус
От университета в Тампере Марин получава магистърска степен по административни науки , а две години по-рано, през 2015 година, е определена да стане част от Народното събрание за първи път. „ Да бъда ангажирана и основа разлика е това, което съставляват за мен гражданските права. Промяната на нещата изисква ангажираност. Социалната страна или главните правила за трудов живот не би трябвало да се одобряват за даденост; те са резултат от твърдоглав труд и решителни старания “, споделя тя.

Екологията също е близка до сърцето на Сана Марин: „ Изменението на климата и загубата на биоразнообразие са едни от най-големите проблеми на нашето време. Справянето с тях изисква мощна политическа воля и увереност. “

Към момента премиерът живее в близкия град до столицата Хелзинки – Тампере, дружно със брачна половинка си Маркус Райкьонен, с който се женят през 2020 година, и щерка им Ема, родена две години по-рано . Засега наподобява, че Марин знае по какъв начин да поддържа салдото сред работа и персонално време и както тя самата декларира в отговор на несъгласията към себе си: „ Ще бъда тъкмо същият човек, какъвто съм била до момента, и се надявам, че това ще бъде признато. “
                             
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР