Санкцията срещу Лукойл-България“ е част от мащабна наказателна атака срещу

...
Санкцията срещу Лукойл-България“ е част от мащабна наказателна атака срещу
Коментари Харесай

„Гръмнахме муха с пушка за слон“: Държавата е виновна за монопола в енергетиката, смята експерт

Санкцията против „ Лукойл-България “ е част от огромна наказателна офанзива против съветската компания в цяла Европа. Така енергийният специалист Явор Куюмджиев разяснява в ефира на Euronews Bulgaria наложената санкция на рафинерията.

Миналия петък Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба в размер на 67 771 454 лв. за осъществено от компанията законово нарушаване, обвързвано корист с господстващо състояние. Има нещо малко революционно, тъй като до момента Комисия за защита на конкуренцията е проверявала за картел доста компании, освен „ Лукойл “, само че не е наказвала с такава значима сума, добави Куюмджиев.

Според него " монополното състояние на няколко компании породи преди десетина години, до този миг имаше регистрирани над 150 търговци на горива. Тогава бяха въведени законови промени, които на процедура изключиха дребните играчи. И от 150, тези търговци станаха 5-6. Така че това монополно състояние е провокирано от страната ".

" Не се взема решение проблем да гърмиш муха с пушка за слон. Общо взето стигнахме до тук ", заключи енергийният експерт.

По думите му повече от 10 години у нас няма действителна конкуренция в търговията с горива на едро. " Нужни са законови промени или пък да се върне остарялото състояние на действителна конкуренция на пазара ", добави той.

На въпрос какви условия може да паднат цените на горивата, Куюмджиев отговори: " при условия на същинска конкуренция ".

На въпрос за влизането на България в Еврозоната вероятно през юли 2024 година, както анонсира служебният финансов министър Росица Велкова, той сподели, „ че приемането на еврото е доста мощно политически решение. И по тази причина, сходно на 2007 година, когато ни одобриха в Европейски Съюз, в този момент също може и да ни вземат ".

Вижте още във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР