Санкциите за нелоялни търговски практики са несъизмерими с щетата върху

...
Санкциите за нелоялни търговски практики са несъизмерими с щетата върху
Коментари Харесай

Санкциите за нелоялни търговски практики са несъизмерими с щетата върху потребителите

Санкциите за нелоялни търговски практики са несъизмерими с вредата върху потребителите. Това съобщи пред ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев.
 
По думите му е нужна смяна на предвидените наказания в Закона за отбрана на потребителите.

" Санкция в размер на до 50 000 лв. за потребление на нелоялна комерсиална процедура никога не може да възпроизведе наказателната и възпитателна функционалност, защото икономическите изгоди, които търговците употребяват от използването на такива практики, са в пъти по-големи ", сподели той. 

Според него, в случай че не се обърне съществено внимание и не се синхронизира националното законодателство със законодателството в Общността - глобата да бъде % от оборота, доста мъчно ще можем да се възползваме от тези функционалности на административното наказване - да може търговецът да почувства наказването и да има възпиращ и възпитаващ резултат за останалите търговци, които да заобикалят използването на нелоялни търговски практики.

" Освен директен стопански резултат върху търговците , глобите имат още един, който се отнася до тяхната комерсиална известност. Предвижда се от следващата година огромни търговски компании да ползват и одити в тази връзка, като съществуването на огромен брой такива практики в техните доклади би било спънка за достъп до финансови пазари и банково финансиране. В тази тенденция глобите имат също възпитателна функционалност ", съобщи още ръководителят на контролния орган. 

Алипиев е безапелационен, че инспекциите на комисията , свързани с цените на храните, не би трябвало да стопират. 

" Дори да усетим упования от нас резултат от тях в посока понижаване на цените , би трябвало да се прави непрекъснат надзор. Със сигурност дейностите на Комисията би трябвало да са самодейни и никога реактивни, каквито са били до момента - следвайки подадените тъжби ", разяснява той.

Към 13 март са осъществени 681 инспекции , като са установени 573 нарушавания.

" Една част от тях са леки административни нарушавания, които не са свързани с огромен размер на финансова глоба, само че има 239 отчета, които са показани на Комисията като нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишаване на цените ", изясни той.

В Световния ден на потребителя той открои три провокации пред потребителската отбрана - неравноправното състояние на потребителите по отношение на търговците в договорите с общи условия, нелоялните търговски практики и опцията потребителят да намира действителни и работещи начини за решение на своите проблеми с търговците при потребителски разногласия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР