Санкциите по глобалния закон Магнитски“ имат за цел да подсилят

...
Санкциите по глобалния закон Магнитски“ имат за цел да подсилят
Коментари Харесай

Джеймс О‘Брайън: Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа

Санкциите по световния закон „ Магнитски “ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и съдействието със международните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Това сподели за БНР Джеймс О’Брайън - началник на Службата за съгласуваност на глобите в администрацията на президента Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното държавно управление няколко политически партии О’Брайън показа, че в страната има схващане за значимостта от осъществяване на промени в региона на битката с корупцията, само че са нужни и действителни дейности в тази посока.

„ Бихме желали да забележим развой, при който партиите да се съберат и да реализират единодушие по съответен текст и да се ангажират да го гласоподават при започване на новия парламент. И по-късно да го приложат напълно. Защото желаеме, не просто закони на хартия, нали? А България да има самостоятелна, безпристрастна и виновна следствена работа, работа за битка с корупцията, основен прокурор и така нататък Освен законодателство, би трябвало и използване на тези закони “, съобщи Джеймс О‘Брайън.

„ Още 5 български жители - някогашният финансов министър в държавните управления на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, водачът на придвижване " Русофили " Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ " Козлодуй ", глобени по закона " Магнитски ", детайлности за вреди за милиони евро, нанесени на българското публично богатство. След всички значими срещи с най-ключовите институции и представители на българските управляващи в един дълъг понеделник запитвам дипломат Джеймс О’Брайън, схванаха ли българските институции смисъла на тези втори наказания, с които условно казано " българския лист " по " Магнитски " надгради оня първи състав - Божков, Пеевски, Желязков. Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и съдействието със международните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои остарели практики да бъдат разпознати и прекъснати. Тези наказания следват доказателствата, с които разполагаме, и откриват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на задгранични компании. Целта на тези наказания е България да бъде в положение да проверява и да стопира сходно държание, с цел да бъде пълновръстен участник в международната стопанска система. Това, което бихме желали да забележим по-нататък, е фокус върху правосъдната промяна. Важно е, че предприехме тези дейности с сътрудниците от Обединеното кралство в цялостно благозвучие с полезностите и на Европейски Съюз. Действията за правосъдна промяна, които бяха показани в последния състав на Народното събрание, имат за цел да създадат допустимо България да проверява и преследва забърканите лица, а по-късно да реформира институциите, които дават отговор за тези дейности “, добави още Джеймс О‘Брайън.

„ Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не нападат никоя политическа партия. Те се отнасят до обособени лица, които сътвориха паралелна система, която отклони доста пари от хората в България и попречва изключително реформирането на българската енергийна система. И в този момент е време да се продължи по по-добър метод. Смятаме, че правосъдната промяна е най-важната нова стъпка в антикорупционната промяна, която описах “, разяснява Джеймс О‘Брайън.

„ Направихме това с нашето Министерство на финансите. Защото сме наясно, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние знаем. Затова предоставяме повече фактическа информация. Президентът Радев зададе сходен въпрос на срещата в понеделник. И, знаете ли, ние сме щастливи да споделим това, което можем да споделим. Но още веднъж мисля, че въпросът не е единствено за тези лица. Става въпрос за това да се получи промяна на системата. С нашите наказания ние споделяме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да употребяват нашата финансова система, т.е. финансова система или банка, основана на долари, и не могат да влизат на територията на Съединени американски щати. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е разрешено да пристигна и да играе по нашите правила. И ние считаме, че лица, които са взели участие в корупционно държание, не би трябвало да вземат участие в нашата система и да посещават страната ни “, сподели Джеймс О‘Брайън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР