Санкциите на САЩ срещу руската компания за диаманти Alrosa предизвикаха

...
Санкциите на САЩ срещу руската компания за диаманти Alrosa предизвикаха
Коментари Харесай

Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока

Санкциите на Съединени американски щати против съветската компания за диаманти Alrosa провокираха безпорядък на международния пазар на диаманти, защото търговците и преработвателите на скъпоценни камъни са принудени да търсят способи за заобикаляне на рестриктивните мерки.

Според източници на организация Bloomberg, търговците в Антверпен и Дубай (един от най-големите центрове за търговия с диаманти), както и индустриални предприятия в Индия, са прекарали 2 седмици в съвещания с юристи за това какво значат американските наказания против Alrosa и по какъв начин могат да продължат да купуват скъпоценни камъни от компания. Междувременно потокът от диаманти от Русия към индийския град Сурат, където е концентриран бизнесът за рязане и гланциране на диаманти, е спрял, тъй като индийските банки „ не могат или не желаят да правят заплащания “. Прекъсванията в доставките доведоха до повишение на цените на диамантите, като по-специално дребните камъни на Alrosa започнаха да се повишават предходната седмица.

Делегация от Alrosa е посетила Индия по-рано тази седмица и се е срещнала с търговци, с цел да обсъдят способи за улеснение на продажбите.

На 8 април Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на групата Alrosa и дефинира краен период за своите съграждани да приключат транзакции с нея до 7 май, а с нейното американско поделение Alrosa USA, Inc. - до 7 юни. Както заяви The Economic Times, рестриктивните мерки доведоха до понижаване на работата на предприятията за рязане и гланциране на диаманти в градовете Сурат, Саураштра и Бхавнагар (Гуджарат) в Индия заради спирания в доставките на първични материали от Русия.

Alrosa е една от трите най-големи компании за рандеман на диаманти в света. Делът ѝ в размера на международното произвеждане е 25%. Други 6% се падат на анголското дружество Catoca, в което делът на Alrosa е 41%. В Русия компанията добива диаманти в Република Саха (Якутия) и Архангелска област.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР