Санкциите на САЩ и ЕС и най-вече блокирането на валутните

...
Санкциите на САЩ и ЕС и най-вече блокирането на валутните
Коментари Харесай

Обратно в СССР: Рублата практически отново е неконвертируема

Санкциите на Съединени американски щати и Европейски Съюз и най-много блокирането на валутните запаси на Руската централна банка на процедура я принудиха да се откаже от конвертируемостта на рублата за пръв път от към 30 години насам. С нейно решение от 9 март жителите, които имат влогове в задгранична валута, ще могат да изтеглят едвам до 10 хиляди $, а всичко над тях ще бъде налично за тях, само че в рубли по формалния курс за деня. Тъй като обаче локалните пари бързо се обезценяват, а и дефицитът на непозната валута основава черен пазар на напълно разнообразни равнища, това действително значи съвсем сигурна загуба за всички руснаци, които имат потребност от парите си неотложно.
Временно, само че мъчително
Засега мярката е въведена като краткотрайна - за шест месеца до 9 септември. Предвид локалната обстановка и налаганите спомагателни наказания по отношение на Русия, обаче, естествено има страхове, че тя може освен да бъде продължена, само че и да бъде затегната в допълнение и таванът за изтегляне да падне още по-ниско. Отделно и оттеглящите се непознати компании и марки от пазара вещаят недостиг на всевъзможни артикули, по тази причина и доста хора избират да вземат парите си в този момент и да купят каквото има налично. Затова и не е изключено оповестените от Руската централна банка ограничения да не произведат стремежи резултат да спре приключването на депозити от банките, а в допълнение да го форсира краткотрайно.

Според формалното известие към 90% от валутните депозити в Русия са до 10 хиляди $, тъй че голямата част от вложителите ще могат да получат напълно спестяванията си. Няма данни обаче останалите 10%, които надвишават тавана, на каква сума подхождат. Като извънредно обаче резултатът за всички жители е, че на практика им се лишава опцията свободно да купуват непозната валута, което е най-лесният инструмент за отбрана от очертаващия се внезапен инфлационен потрес в страната.

Чисто механически от уточненията на централната банка излиза наяве, че всеки може да изтегли от валутните си сметки до 10 хиляди $ (независимо от валутата, в която са те, се изплащат единствено в долари), а сумата над това в рубли. Ако си остави средствата в банката те остават при същите условия като преди мярката. Това важи за всички наличия на едно лице в една банка - в случай че някой разполага с влогове в няколко институции, може от всяка от тях да получи до 10 хиляди $. Ограничението не може да бъде заобиколено с превод в друга банка, защото постъпилите средства в непозната валута след 9 март няма да могат да се теглят. Донякъде иронично Руската централна банка особено акцентира още, че мярката й не планува ограничавания да се подава валута, само че тя не може да бъде изтеглена - т.е. всеки е свободен да замрази валутата си за до шест месеца.
Реклама
Ограничението може да е изключително мъчително за хора, които желаят да пътуват в чужбина. Те нито могат да се снабдят с валута, нито картите им Visa и Mastercard работят. За сметка на това ще могат да се разплащат с съветските карти " Мир ", които съгласно информацията на Руската централна банка се одобряват в Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан, Южна Осетия и Абхазия.

В пресата на глобите

Решението очевидно е мъчително, като на практика връща Русия в епохата на Съюз на съветските социалистически републики. Това очевидно се случва под напън на огромните тегления след началото на войната и на глобите. Според някогашния подуправител на Руската централна банка Сергей Алексашенко, който в този момент живее в Съединени американски щати, очевидно те са надхвълили упованията й и са подставили под въпрос способността на банките да покрият отговорностите си.

Основата на казуса е в това, че Русия на практика е отрязана от валутните си запаси и по този начин нито може да интервенира в поддръжка на рублата, нито може да обезпечи на банките ликвидност в непозната валута. Отделно с рестриктивните мерки от Европейски Съюз и Съединени американски щати за доставка на доларови и еврови банкноти в Русия евентуално банките са изправени и пред дословен дефицит на кеш.
Реклама
" Най-голямата неточност, която паричните управляващи в Русия могат да създадат, е да пипнат персоналните спестявания - в случай че до момента не е имало банкова суматоха, към този момент ще се случи ", написа още Алексашенко.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР