Санкции за работодателите, които плащат с повече от 5% по-малко

...
Санкции за работодателите, които плащат с повече от 5% по-малко
Коментари Харесай

Санкции за работодателите, които плащат с повече от 5% по-малко на жените


Санкции за работодателите, които заплащат с повече от 5% по-малко на дамите.

 Нови закони ще задължават сдруженията от Европейски Съюз да оповестяват информация, която да разрешава на чиновниците да съпоставят заплатите и да оповестяват за разлики в заплащането на жените и мъжете.

Нови правила в Европейски Съюз, утвърдени от евродепутатите плануват обявите за свободните работни места и длъжностите да бъдат неутрални във връзка с пола, а процесите на набиране на личен състав да се организират по недискриминационен метод.

Ако отчитането на заплащането показва  разлика в заплатите на дамите и мъжете от минимум 5% , работодателите ще би трябвало да извършат взаимна оценка на заплащането в съдействие с представителите на служащите си.

Държавите членки ще би трябвало да вкарат възпиращи наказания, да вземем за пример санкции, за работодателите, които нарушават разпоредбите. Работник, който е претърпял вреди вследствие на нарушаване,  има право да изиска обезщетение.

Заплатите към този момент няма да са загадка

Правилата плануват,  служащите и техните представители ще имат правото да получават ясна и цялостна информация за самостоятелните и междинните нива на възнаграждение, групирани по пол. Поверителността при заплащането ще бъде забранена; не следва да има договорни условия, които да лимитират служащите да оповестяват възнаграждението си или да търсят информация за същата или други категории хонорари на служащите.
Прехвърляне на доказателствената тежест
По въпроси, свързани със заплащането, доказателствената тежест ще се трансферира от служащия към работодателя. В случаи, когато служащият смята, че правилото на равно възнаграждение не е прибавен и сезира съда, националното законодателство следва да  задължи работодателя да потвърди, че не е имало дискриминация.

Права и за небинарните

„   Небинарните хора имат същото право на информация като мъжете и дамите.  Горда съм, че с тази инструкция за първи път определихме междусекторната дискриминация в европейското законодателство и я включихме като утежняващо събитие при определянето на глобите ”, споделя Самира Рафаека от комисията по правата на дамите и равенството сред половете.

„ Това законодателство ясно демонстрира, че  не одобряваме никакъв тип дискриминация в заплащането на дамите и мъжете в Европейски Съюз.

В исторически проект женският труд е подценяван и нископлатен и с тази инструкция подхващаме значима стъпка, с цел да осигурим равно възнаграждение за труд с равна стойност,. “ съобщи Кира Мари Петер-Хансен от комисията по претовареност и обществени въпроси в Екологичен потенциал.

Новите правила ще  влязат в действие двадесет дни след публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз.  
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР