Санкции за агенциите за недвижими имоти, които мамят клиентите, са

...
Санкции за агенциите за недвижими имоти, които мамят клиентите, са
Коментари Харесай

Искат да плащаме комисиона и при отказ от имотна сделка

Санкции за организациите за недвижими парцели, които мамят клиентите, са заложени в Закон за посредническите услуги при покупко-продажби с недвижими парцели, импортиран от депутати в Народното събрание. Той планува посреднически услуги да дават единствено лица, които са регистрирани като търговци.

Агенциите ще носят имуществена отговорност за вредите, които са предизвикали на клиентите си, а обособеният брокер ще дава отговор солидарно с компанията, написа в закона.

Задължават се всички организации и медиатори да имат застраховка „ Професионална отговорност “, която да покрива вредите, в случай че причинят такива на клиента. Минималното застрахователно покритие по тази застраховка ще се дефинира от Камарата на медиаторите.

Агенцията ще е длъжна да подписва писмен контракт за всички услуги, които дава на клиента си и за които получава комисиона.  В контракта би трябвало да се вписва офертната цена на парцела, както и метода и изискванията на заплащане на комисионата на организацията. За оглед на парцела пък всеки представител на организацията има правото да изисква от клиента сключване на протокол за оглед, в който се вписва времето и мястото на огледа.

Ако клиент откаже да продава парцела си, то договорът с медиатора резервира периода си, а клиентът ще дължи уговореното заплащане за посредничеството. Ако пък клиентът се откаже от подписване на контракт за продажба или отдаване чартърен на парцела, медиаторът ще има право на „ заслужено и обективно обезщетение за разноските “, направени досега, планува законопроектът

За да популяризира организацията парцела ни, би трябвало категорично да сме разрешили това документално.

Агенциите за недвижими парцели ще имат право на заплащане – комисиона, за осъществените услуги.

Размерът й ще се дефинира в контракта с клиента. Няма да има таван на комисионите, а сумата може да е % от цената на договорката или закрепена сума, написа още в закона.

Агентите по недвижими парцели би трябвало да имат приблизително обучение и удостоверение за придобиване на трета квалификационна степен по компетентност „ Посредник на недвижими парцели “ или висше по компетентност „ Недвижими парцели “. Той може да работи по едно и също време за няколко организации. Всички организации, медиатори и сътрудници ще се вписват в указател, написа още в законопроекта.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР