Сандвич рекордьор с 35 Е-та масово се продава в павилиони

...
Сандвич рекордьор с 35 Е-та масово се продава в павилиони
Коментари Харесай

Продават химически коктейл от рекордните 35 Е-та в лавки до училища

Сандвич рекордьор с 35 Е-та всеобщо се продава в павилиони покрай учебните заведения в страната. Закуската е пиле в сладко-кисел сос. На стряскащата находка с многочислени консерванти, както и на всеобщо занижена хигиена, са се натъкнали от Асоциация „ Активни консуматори “, предава.

От техни специалисти е осъществена инспекция на правилото „ скришен клиент “ към образователните заведения в няколко огромни града в страната, а задачата е да се откри качеството и сигурността на пакетираните и приготвени на място закуски, които купуват децата ни.

В проучването, извършено в края на септември - началото на октомври 2020 година, са включени 36 марки пакетирани сандвичи. Констатирано е, че в множеството случаи етикетите са с непълна или нечетлива информация.

От 36 търговски марки правилно и изцяло е описанието при 12, т.е. 33%. В доста случаи

производителите изписват единствено главните пет или шест съставки на сандвичите.

Зеленчуците са всеобщо подценявани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те участват само за „ фон “. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надвишава 10% от общото тегло на продукта.

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни артикули - салами, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не е намерено месо, което човек би си купил от магазина. Освен това обработените меса съдържат голям брой софтуерни добавки - Е-номера.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя обособени Е-та. „ Върхът “ е сандвичът с пиле в сладко-кисел сос с 35 Е-номера.

От Асоциацията прецизират, че всички те са позволени за вложение в храни, само че задават риторичния въпрос -

нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл?

Друг проблем е, че в половината от сандвичите е открита палмова лой. Обикновено тя взе участие в имитиращ млечен артикул или е част от сосове и смазки. Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5. ​

Осреднено в продуктите, са открити 5,3 броя заместители. Сред най-честите са другите видове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прахуляк, глутен и други Максимално са открити 11 броя заместители.

При инспекцията е открито, че наоколо до учебните заведения има от 1 до 6 обекта за храни. В тях преобладаващо се продават най-много пакетирани сладкиши, чипсове, солети и сходни.

На второ място са приготвяните на място храни. Това са дюнери, пици, наздравици, принцеси, хот-дог, спагети, банички, кифли и други

При тези храни е мъчно да се разпознават вложените съставки, тъй като се търгуват без етикети с подробна информация.

Основен риск при тези обекти е неприятната хигиена

В доста от тях се откриват съществени пропуски с просто око. Най-често срещаните са съхранението на готовите храни или суровините в несъответствуващи температурни условия, т.е. на стайна температура върху плотове или лавици със съмнителна непорочност.

Друг нормален проблем е неналичието на самостоятелни защитни средства, маски, ръкавици и работно облекло при личния състав и мръсните маси и подове. Дори вихрещата се зараза от ковид очевидно не е в положение да промени навиците на персоналния състав.

Затова в случай че вашето дете се прибере с хранително натравяне, започнете въпросите къде и какво е яло денем, поучават от „ Активни консуматори “.

Съвети към родители

От Асоциация "Активни консуматори " дават някои препоръки към родители по какъв начин да подсигуряват качествена и здравословна закуска на децата си

- Масова процедура е сандвичите за децата да се подготвят у дома. Обръщайте внимание какви първични материали ползвате. Ако купите салами, салати и сосове от магазина, вашето произведение няма да се разграничава от описаното в сегашното изследване, единствено няма да имате етикет, който да ви сигнализира за това.

- Опитвайте да употребявате месо вместо салами. Можете да приготвяте и скара със смляна от вас кайма. В охладеното или замразено месо липсват влаганите в обработените месни артикули Е-номера и заместители.

- Слагайте повече зеленчуци в сандвичите. Това е и метод да накарате децата да ги употребяват.

- Ограничете потреблението на подготвени сосове и салати, смазки и маргарин. Те са по-скоро химия вместо храна. Замествайте с краве масло, домашна лютеница или елементарна майонеза.

- Не забравяйте рибата! Тя е съвършен избор за сандвичи.

- Обяснявайте на децата си по какъв начин да сортират храната, а и когато приготвяте сандвичи, давайте персонален образец.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР