Сандра Бишоф от Кьолн тъкмо се канела да си ляга,

...
Сандра Бишоф от Кьолн тъкмо се канела да си ляга,
Коментари Харесай

Потопът в Германия: как са спасявани коне, кучета и котки

Сандра Бишоф от Кьолн таман се канела да си ляга, когато научила, че в региона на Ерфтал водните маси заливат и конюшните. Макар че нейните лични три коня били на несъмнено място, тя незабавно провела група доброволни спасители с три автомобила, снабдени с ремаркета. На помощ се притекла и 70-годишната майка на Сандра, която седнала зад кормилото на едната кола.

" Доста време ни трябваше до Ерфтал. Валеше пороен дъжд, а навигацията все ни насочваше нанякъде в полето ", спомня си Сандра. " Когато най-накрая стигнахме до конюшнята, тя се оказа посред голямо езеро. Вода до колене, сини полицейски лампи… Конете бяха доста подплашени. Бързо започнахме да ги товарим в специфичните ремаркета, като не беше елементарно - конете не ни познаваха. Но тъй като имаме опит с животни, успяхме га предразположим и да натоварим шест коня в ремаркетата. В един миг обаче полицията ни подреди да се махаме, тъй като било рисково, а служителите на реда трябвало да избавят още хора ", с неспокойствие споделя Сандра.

Благодарните притежатели на конете си ги прибрали след няколко дни, само че Сандра траяла да оказва помощ на животни, изпаднали в неволя. И на техните стопани. Тя провела в обществените мрежи акция за доставка на храна и медикаменти за конете, които заради наводненията са изолирани от света. Заради влагата в тези региони се появили доста инсекти, които нападали конете, тъй че трябвало да им се доставят специфични маски, кремове и спрей срещу комари. Нужни им били и успокояващи. Сандра е трогната от готовността на толкоз доста хора да оказват помощ: " Телефонът ми прегря от позвънявания, обществените мрежи са цялостни с доброволци. Сега най-важното е да координираме помощта и да организираме доставките на храни и лекарства ", изяснява тя. Сандра не желае публицистите да я трансформират в героиня: " Много обичам животните и постоянно съм подготвена да им се притека на помощ. Сигурна съм, че същото биха сторили и доста сътрудници, в случай че аз се окажа в такава обстановка ".

Щастлива развръзка за деветте понита

Службата за избавяне на животни в Есен работи непрекъснато, разполага с дипломиран личен състав - какъвто е нужен за бързото и ефикасно избавяне на животни при естествени бедствия. До момента сътрудниците на службата са успяли да спасят 1600 животни от наводнените региони. " Имаме ново съоръжение. Разполагаме с надуваеми лодки, непромокаеми костюми, контейнери за животни и други съоръжения. Притежаваме и всъдеходи, които ни разрешават да се добираме до най-трудно наличните места ", споделя в изявление за Дъждовни води ръководителят на Службата за избавяне на животни Щефан Вите.

Той споделя по какъв начин в една от спешните нощи им се обадил притежател на девет понита, който се оказал дружно с животните си в епицентъра на злополуката. Службата неотложно изпратила три избавителни екипа. Те пропътували цели 115 километра и в 1,30 през нощта били на мястото на нещастието. Бързо оценили обстановката, облекли непромокаемите си костюми и тръгнали да търсят животните. " Около три през нощта открихме две от понитата и наред ги извадихме на брега. Но бяхме принудени да прекратим интервенцията, тъй като нивото на водата към този момент беше повече от два метра. Слава богу, по-късно открихме и останалите понита ", споделя Щефан Вите.

Храна и медикаменти за болната котка

Преди няколко дни в службата се обадили възрастни хора от едно от най-пострадалите селища - Арвайлер. Водата заляла първия етаж от къщата им, те се скрили на втория и успяли някак да измъкнат и 14-годишната си болна котка. Не можели обаче да се доберат до жизненоважните за нея медикаменти и до специфичната ѝ храна - ветеринарната клиника, от която си ги набавяли, също потърпевша от потопа.

" Без закъснение доставихме в Арвайлер нужните медикаменти и специфичната храна. Безплатно. Възрастната жена, която ни посрещна в полуразрушената си къща, и до момента е пред очите ми. Трябва да си призная, че се трогнах до сълзи: хората бяха изгубили цялото си имущество, къщата им беше в руини, а те продължаваха да се грижат за болната си котка ", напомня си Щефан Вите. Много жертви на чудовищното наводняване и до през днешния ден нямат електричество и не могат да се обаждат по мобилните телефони - поради празни акумулатори и съборени антени. Ето за какво Службата за избавяне на животни се пробва да доставя най-нуждаещите се с портативни акумулаторни устройства за зареждане на телефон, с електрически фенери и други електроуреди, закупени с помощта на спонсори.

Търсенето продължава

Спасителите описват още, че доста оживели домашни животни са изгубили своите стопани. Други пък са отнесени от бурните води далеко от вкъщи. Често домашни животни, които се претърпели потопа, не знаят по какъв начин да се върнат у дома. В същото време редица стопани търсят изгубените си любимци. Много положителни хора откриват изгубени животни и оказват помощ да се издирят стопаните им. Приютите за бездомни животни сега са препълнени с птички, костенурки, зайчета, котки, кучета. Издирването на притежателите им може да продължи с месеци, притесняват се спасителите и приятелите на животните. Те още работят непрекъснато, а телефонът на службата не стопира да звъни…

Автор: Виктор Вайц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР