Сандов защити българската мусака от проучвания, че е с най-голям

...
Сандов защити българската мусака от проучвания, че е с най-голям
Коментари Харесай

Екоминистърът: Споделеният душ пести вода

Сандов отбрани българската мусака от изследвания, че е с максимален въглероден отпечатък в Европа, само че предложи да не се прекалява с нея
Мусаката заплашва климата, разгласи английски уебсайт, базирайки се на научно проучване. Измежду разновидностите на ястието на Балканите като „ най-опасна за климата “ е посочена българската рецепта за мусака, тъй като изисква най-вече месо и се подготвя най-дълго. Изчислено било, че една порция българска мусака отделя приблизително 11 971 грама въглероден диоксид, което е огромно число, като се има поради какъв брой огромни са тавите с мусака у нас.

„ Да, храната ни може да се мери в изразходвана вода и сила, както и със своя въглероден отпечатък при нейното развъждане, преправка, превоз, предпазване и подготвяне. Не, българската мусака не е с максимален въглероден отпечатък всред известни европейски ястия, без значение от направеното изследване на английски уебсайт. Най-малкото тъй като един типичен телешки стек (белгийски да вземем за пример, или испански), съдържа доста повече месо, което води до по-високо равнище излъчвания парникови газове на порция “, написа във Facebook профила си министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той акцентира, че българската мусака напълно не се прави с кайма единствено от телешко месо, а най-често е от примес на свинска и телешка, което също понижава равнището на излъчванията.

„ Но тъй като се отвори тематика за мусаката, да си кажем и нещо друго: по никакъв начин не е потребно да прекалявате с това обичайно за региона ни ядене, заради чисто здравословни аргументи. Всеки диетолог ще ви каже, че по никакъв начин не е потребно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, изключително пък в случай че се ядат и с самун. Та, както за съвсем всичко, и по тази тематика важи същата логичност: грижата за планетата Земя и за персоналното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача стартира с унищожаване на отричането и отлагането. Има положителни обичаи, както и такива за преосмисляне “, обобщава той.

Сандов дава отговор и на шеговитите мнения, че ще ни вземат мусаката.

„ Аз ще пробвам да давам и рекомендации, които да компенсират. Ето да вземем за пример споделеният душ пести вода, а с това и електрическа енергия, с което пък се лимитират излъчвания “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР