Сънародниците ни в САЩ протестират срещу ограничения брой секции -

...
Сънародниците ни в САЩ протестират срещу ограничения брой секции -
Коментари Харесай

Парламентарни избори 2021: Българите в САЩ искат повече изборни секции

Сънародниците ни в Съединени американски щати стачкуват против ограничавания брой секции - 35, в които могат да гласоподават на 4 април. Българи от 11-те града, в които секции не са открити, са подали тъжба до ЦИК. Надяват се и Върховният административен съд да анулира ограничаването. В Съединени американски щати бяха подадени 5056 заявки за гласоподаване.

Според българските жители в Съединени американски щати 35 секции за гласоподаване са извънредно незадоволителни. Опасяват се, че това ще докара до скупчване пред някои от тях и то по време на пандемия. Казват, че в този момент има доста огромен брой подадени заявки за гласоподаване.

" 21- ви век сме и България е демократична страна, българските жители в чужбина към момента сме възпрепятствани да гласуваме. Страните отвън Европейски Съюз имат предел 35 секции, което прави невероятно гласуването за доста български жители. В Съединени американски щати има отрязани 11 секции ", съобщи координаторът на секциите в Съединени американски щати Елена Хамбарджиева.

Сред непотвърдените за разкриване секции са тези в градовете Портланд, Индианополис, Сан Антонио, Нейпълс. Сънародниците ни са изпратили тъжба в ЦИК, към този момент са наели и юрист в София, който да ги съставлява. След ЦИК жалбата ще премине във Върховен административен съд, където българите в Съединени американски щати се надяват да се приложи Конституцията, а не законът, който по думите им й опонира.

" Призоваваме президента на Република България Румен Радев да направи всичко допустимо, с цел да свика Народното събрание, с цел да се отстрани този предел на 35 секции, който попречва българските жители да гласоподават ", сподели още Хамбарджиева.

От ЦИК припомниха, че през 2016-а година Народното събрание е гласувало в Изборния кодекс секциите в страните отвън Европейския съюз да са до 35.

" В Съединени американски щати ограничаването също е спазено за 35 секции, направи ми усещане, че има от и Източния и Западния бряг, 3-4 огромни града във Флорида и по този начин нататък ", разяснява представителят на ЦИК Димитър Димитров.

" В Щатите сме разкрили секции, допускаме, че там няма да има проблеми, такива каквито би могло да има във Англия и Турция ", добави представителят на ЦИК Таня Цанева.

Сънародниците ни в Съединени американски щати приготвят писмо и до президента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР